Savjeti

Aloe Vera

Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom. Najbolje uspijeva u područjima gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22 °C kao što su Karibi, Meksiko. Aloa ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjećaju na ružu i rastu pri zemlji.

Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma i zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je “kraljicom ljekovitih biljaka”, a još davno je nazvana eliksirom dugovječnosti.

Gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezij, mangan, cink, bakar, hrom, kalcij, kalij i željezo kao i imunomodulatori, antioksidansi, imaju protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Ljudskom organizmu su potrebne 22 aminokiseline koje su neophodne za izgradnju bjelančevina. Gel Aloe obezbjeđuje 20 od ovih aminokiselina. Ono što je još važnije je da ovaj gel obezbjeđuje svih osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u ljudskom organizmu i koje se zbog toga moraju unositi hranom.

Aloa je imunostimulans (jača opću otpornost, prevencija bolesti – rak, psorijaza, kolagenoze), detoksikans (od otrova, alkohola, narkotika), antioksidans (slobodni radikali), ima antivirusno djelovanje (herpes), baktericidno (uništava bakterije), fungicidno (uništava gljivice), antiflogistik (upalni procesi svih sistema), analgetično (smanjuje bolove), adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože), laksantno (reguliše stolicu), stimulans (regulira status psihe) i antidijabetično (smanjuje nivo šećera).