Hlorela jača imunitet te ublažava upalne procese u organizmu, smanjuje holesterol i spriječava bolesti krvnih žila.Koristi se kao učinkovito sredstvo u procesima detoksikacije organizma.
Kurkuma svoju ljekovitost mora zahvaliti ljekovitom sastojku kurkuminu koji je poznat po svojim anti-upalnim svojstvima. U Ayurvedi je neizostavan dio tretmana kod dijabetesa i artritisa, koristi se za ublažavanje upala.
Pšenična trava povezana je sa mnogim zdravstvenim prednostima uključujući gubitak kilograma,detoksikaciju,protivupalni efekat,niži holesterol i bolju regulaciju šećera u krvi.
Sastav: osušeni plodovi anisa.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku osušenih plodova anisa preliti sa 2dl ključale vode i poklopiti.Procijediti i piti (2x dnevno).
Djelovanje: kod nadimanja i grčeva.
Sastav:
Osušeni i usitnjeni listovi bokvice.
Pripremanje i upotreba:
1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode, nakon 10 min procjediti i piti 3x dnevno.
Djelovanje:
Pomaže u liječenju bolesti disnih puteva.
Sastav:osušeni listovi borovnice.
Pripremanje i upotreba:1-2 čajne kašike lista borovnice preliti sa 2 dl ključale vode i poklopiti. Nakon 10 minuta procijediti i piti (2-3x dnevno).
Djelovanje:snižavanje nivoa šećera u krvi.
Sastav:osušen i usitnjen korijen čička.
Pripremanje i upotreba:1 čajnu kašiku korijena čička (2,5g) preliti sa 3dl hladne vode,zagrijati dok ne prokuha,kuhati još 3-5 min.Piti 3x dnevno.
Sastav: osušeni listovi dunje.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike lista dunje preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: pomaže kod proljeva u djece, dojenčadi i odraslih.