Sastav:
Osušeni nadzemni dio preslice.
Pripremanje i upotreba:
Jednu kašiku čaja preliti sa 2dl vruće vode i poklopiti, nakon 10 min procijediti i piti.
Djelovanje:
Kod bolesti mokraćnih puteva, kod pijeska u bubrezima, djeluje dijuretički.
Potiče sintezu proteoglikana i glikozaminoglikana, te djeluje na obnovu oštećene zglobne hrskavice
povećava viskoznost sinovijalne tekućine i olakšava pokrete.Smanjuje bolove i upalne procese izazvane sportskim povredama i starenjem.
Za održavanje normalnog funkcionisanja zglobova i normalnog funkcionisanja i očuvanja elastičnosti hrskavica, kao i kod bolnih i upalnih stanja zglobova, ukočenosti zglobova, oštećenja hraskavice.
Doprinosi normalnoj razini glukozamina za normalnu funkciju zglobova.
Održava zdravim hrskavice, i tkiva koja pružaju potporu kostima.
Smanjenja simptoma osteoartritisa i smanjenja boli.
Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične