Sastav: osušena kora hrasta.
Pripremanje i upotreba: 1/2 čajne kašike čaja preliti sa 2dl ključale vode, piti u toku dana u gutljajima.
Djelovanje: želučane smetnje, proljev, upala usne šupljine.
Sastav: osušeni nadzemni dio pucavca.
Pripremanje i upotreba: 1 kašiku čaja preliti sa 2dl ključale vode, piti u gutljajima 3x dnevno.
Djelovanje: urogenitalni trakt.
Sastav: osušeni plodovi zove.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode, piti 2x dnevno.
Djelovanje: efikasno djelovanje kod virusa gripe i jačanja imuniteta.
Sastav: osušena kora krušine.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike dobro osušene kore preliti sa 2dl ključale vode.
Djelovanje: liječenje hronične opstipacije i nadutosti u crijevima.
Sastav: osušeni plodovi sikavice.
Pripremanje i upotreba: 1 kašiku čaja preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: detoksikacija i zaštita jetre.
Sastav: osušeni i usitnjeni korijen zečijeg trna.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku usitnjenog korijena preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: prirodni diuretik i pomoć kod upala mokraćnih kanala.
Sastav: osušeni nadzemni dio smilja.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike čaja preliti sa 1,5-2dl ključale vode, piti 1-2x dnevno.
Djelovanje: izlučivanje žuči i regeneraciji kože.
Sastav: nadzemni dio rosopasa.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: pomaže kod liječenja virusnih bradavica.
Sastav: osušeni list podbjela.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode, piti 2-3 x dnevno.
Djelovanje: kod astme, bronhitisa, laringitisa.
Sastav: osušena svila kukuruza.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: prirodni diuretik i pomoć kod urinarnih infekcija.
Sastav: osušeni nadzemni dio ivanjskog cvijeća.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode, piti 2x dnevno.
Djelovanje: odbrambeni sistem organizma, pomoć kod prehlade i gripe.
Sastav: osušeni i usitnjeni islandski lišaj.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode i piti 2-3x dnevno.
Djelovanje: biljni antibiotik i najbolji saveznik protiv kašlja.
Sastav: osušeni cvjetovi hibiskusa.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike hibiskusa preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: doprinosi jačanju imuniteta i oporavku organizma od prehlade i gripe.
Sastav: osušeni listovi dunje.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike lista dunje preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: pomaže kod proljeva u djece, dojenčadi i odraslih.
Sastav: osušeni i usitnjeni korijen đumbira.
Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike korijena preliti sa 2dl ključale vode, piti 3x dnevno.
Djelovanje: jačanje imuniteta, ublažavanje simptoma artritisa i reume.
Sastav: osušeni korijen gaveza.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku korijena gaveza preliti sa 2 dl ključale vode i poklopiti. Nakon 10 minuta procijediti.
Djelovanje: kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda.
Sastav: osušeni cvijet divizme.
Pripremanje i upotreba: 1 kašiku čaja preliti sa 2dl ključale vode i poklopiti. Nakon 10 minuta procjediti i piti (3x dnevno).
Djelovanje: respiratorni sistem.
Sastav: osušeni nadzemni dio crvotočine.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku nadzemnog dijela crvotočine preliti sa 2 dl ključale vode (ne kuhati) i poklopiti.
Djelovanje: kod gihta, reume i bolesti jetre.
Sastav:osušeni listovi borovnice.
Pripremanje i upotreba:1-2 čajne kašike lista borovnice preliti sa 2 dl ključale vode i poklopiti. Nakon 10 minuta procijediti i piti (2-3x dnevno).
Djelovanje:snižavanje nivoa šećera u krvi.
Sastav: osušeni plodovi anisa.
Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku osušenih plodova anisa preliti sa 2dl ključale vode i poklopiti.Procijediti i piti (2x dnevno).
Djelovanje: kod nadimanja i grčeva.
Kolagen je kvantitativno najznačajniji protein u našem organizmu. On čini većinu vezivnog i potpornog tkiva, te određuje njihova svojstva. Predstavlja vlaknasti sastavni dio kostiju, hrskavice i tetiva.