Savjeti

Moringa u prahu

Moringa u prahu

Dr. Plant BIO Moringa u prahu (Moringa oleifera) 100g

9,95 KM
Moringa pomaže kod regulacije krvnog pritiska,dijabetesa,gubitka energije i težine,pothranjenosti,bolesti respiratornog trakta.Koristi se i kao afrodizijak.

PORIJEKLO

Moringa, biljni rod sa 13 vrsta drveća pripada porodici Moringaceae.
Porijeklom je sa Himalajskih planina na sjeveru Indije, a danas se uzgaja i koristi u Indoneziji, na Šri lanki, Karibima, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Indija godišnje proizvede oko 1,3 miliona tona mahuna moringe na površini od oko 400 kvadratnih kilometara. Iz Indije potiče tzv. konjska rotkvica (Moringa olifera) do 10 metara visoko listopadno drvo čiji se cvjetovi, listovi i korijen široko koriste u tradicionalnoj medicini a sjemenke sadrže nesušivo ulje koje služi u proizvodnji parfema.

OPIS BILJKE MORINGE

Moringa je dobila ime zbog svoje sposobnosti preživljavanja na siromašnim zemljištima te brzog rasta iz preostalog dijela debla nakon što se posiječe ostatak biljke. Jedno je od rijetkih stabala koje daje plodove i tokom razdoblja suše. Dakle, riječ je o biljci koju, osim iznimne izdržljivosti, krasi i velika sposobnost prilagodbe na okolnosti u staništu u kojem se nalazi. Moringa može podnijeti jaku sušu i blage uvjete mraza, pa je stoga i kultivirana širom svijeta. Svaki je dio stabla pogodan za prehrambene ili komercijalne svrhe zbog dobre hranjive vrijednosti. Moringa je brzorastuće tropsko stablo koje u svojem staništu doseže visinu od 12 metara.

Uvijek raste u skupinama. Drvo je svijetle kore i savitljivo. Listovi su sastavljeni, neparno perasti. Prepuni su proteina, vitamina i minerala. Cvjetovi su bijeli i mirišljavi, javljaju se već nakon 8-10 mjeseci uzgoja. Nakon što jednom procvjeta biljka cvjeta konstantno. Plod je mahuna koja je jestiva. Od deset kilograma sjemenki može se dobiti od dvije do tri litre moringina ulja. Moringa raste u prosječnom rasponu maksimalne temperature od 25 do 35 °C, iako može preživjeti ljetnu temperaturu do 48 °C na ograničeno vrijeme i može podnijeti mraz zimi.

Svaki dio biljke – cvjetovi, kora, listovi, smola, korijen, sjemenke su jestivi i imaju ljekovito djelovanje.

LJEKOVITA SVOJSTVA MORINGE

Smatra se najzdravijom biljkom na svijetu. U tradicionalnoj ayurvedskoj medinici moringa se stoljećima upotrebljavala umjesto antibiotika, a znanstveni dokazi za to postoje tek od kasnih četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Svaki dio biljke Moringa oleifera skladište je važnih hranjivih nutrijenata. Listovi moringe bogati su mineralima poput kalcija, kalija, cinka, magnezija, željeza i bakra. U listovima su prisutni vitamini poput β-karotena, vitamina A, vitamina B skupine, vitamina C, D i E. Osim vitamina i mineralnih tvari, listovi moringe bogati su karotenoidima, polifenolima, fenolnim kiselinama, flavonoidima, alkaloidima, glukozinolatima, izotiocijanatima, taninima i saponinima. Listovi sadrže 200 mg/100 g vitamina C, što je viša koncentracija od one koja se nalazi u naranči. Svježi listovi su i dobar izvor vitamina E i flavonoida. Glavni flavonoidi koji se nalaze u lišću moringe su miricetin, kvercetin i kempferol.

Kvercetin je jak antioksidans, s višestrukim terapijskim svojstvima. Prema Berkovich i sur. (2013) studija in vitro pokazala je da ekstrakt lišća Moringa oleifera pokazuje snažnu antikancerogenu aktivnost za koju su zaslužni glukozinolati, izotiocijanati, glikozidnih spojevi i glicerol-1-9-oktadekanoat. U usporedbi s drugom hranom, svi dijelovi biljke moringe imaju 10 puta više vitamina A od mrkve, 17 puta više kalcija od mlijeka, 9 puta više proteina od jogurta, 15 puta više kalija nego banana i 25 puta više željeza od špinata. Moringa ima puno mineralnih tvari koje su neophodne za rast i razvoj, a kalcij se smatra jednim od važnijih mineralnih tvari za rast čovjeka.

ZAŠTITA I REGENERACIJA JETRE

Istraživanja su pokazala da moringa sadrži jedinstvene spojeve i potiče mehanizme koji pomažu čišćenju jetre od toksina. Ova biljka sadrži i dobro poznatu djelatnu tvar silimarin, flavonoid koji smanjuje utjecaj toksina na jetru, poboljšavajući njezinu otpornost. Uz to, štiti jetru od toksičnih utjecaja, soli i rijetkih teških metala (kao što su cerij, praseodimij i indij), za koje se zna da uzrokuju degeneraciju jetre, te potiče oslobađanje otrovnih spojeva iz tijela na puno brži način.

SMANJUJE RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA

Moringa je izuzetno korisna za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, jer sadrži spojeve koji mogu sniziti krvni pritisak, razinu lipida i povećati proizvodnju urina. Listovi moringe sadrže karbamate, tiokarbamate, nitrile ili acetilirane glikozidne skupine koje se rijetko nalaze u prirodi, ali za koje je utvrđeno da su odgovorne za snižavanje krvnog pritiska. Izotiocijanatni i tiokarbamatni glikozidi koji su izolirani iz etanolnih ekstrakata mahune moringe pokazuju hipotenzivne učinke.

SADRŽI MNOGE ANTIOKSIDANSE KOJI POMAŽU PRI SMANJENJU UPALA

Moringa se koristi kao moćan prirodni lijek i kao zamjena za neke farmaceutske lijekove, jer sadrži iste spojeve kao lijekovi, samo bez nuspojava. Sadrži esencijalne aminokiseline, karotenoide fitonutrijente, koji se mogu naći u mrkvama i rajčicama, te antibakterijske spojeve koji su identični onima u lijekovima. Upala može stvoriti mnoge probleme u tijelu, no moringa se bori protiv nje pomoću jakih anti-age spojeva koji uključuju vitamin C, beta-karoten, kvercetin i polifenole. Ovi spojevi pomažu pri smanjenju rizika od oboljenja od određenih vrsta karcinoma, visokog krvnog pritiska i ostalih hroničnih bolesti.

UTJEČE NA ZDRAVLJE MOZGA I SPRJEČAVA PROMJENE RASPOLOŽENJA

Moringa sadrži značajnu količinu proteina te je puna triptofana. To pomaže tijelu u proizvodnji opuštajućeg hormona serotonina. Ova moćna biljka prema istraživanjima pomaže pri smanjenju umora, depresije, promjena raspoloženja i nesanice.

KONTROLA NIVOA GLUKOZE U KRVI

U Aziji se moringa prah tradicionalno koristi u terapiji za dijabetes, jer ekstrakt ove biljke može spustiti nivo glukoze u krvi nakon obroka. U studiji filipinskih stručnjaka primjećeno je da moringa zaista obara nivo glukoze u krvi kod osoba koje imaju problem s glikoregulacijom. Istraživanja sugeriraju da moringa može pomoći u borbi protiv dijabetesa uravnoteženjem šećera u krvi. Jedna je teorija da pojačava proizvodnju inzulina, kao što sugerira kliničko ispitivanje objavljeno 2016. godine. U istraživanju zdravih dobrovoljaca pokazalo se da jedna doza od 4 grama moringinog lišća u prahu povećava cirkulirajući inzulin i smanjuje šećer u krvi.

SPRJEČAVA RAK

Obzirom na svoje antioksidantno svojstvo i borbu protiv slobodnih radikala, moringa ima moć da zaustavi formiranje ćelija raka. Takođe sadrži vitamin C i betakaroten, kao i kvercetin. Svaka od ovih komponenti štiti tijelo od formiranja zloćudnih stanica i uticaja slobodnih radikala.

USPORAVA PROCES STARENJA

Nutrijenti koje sadrži moringa pomažu u sprečavanju oksidacije zdravog tkiva i na taj način usporavaju proces starenja i stvaranja bora. Bogata je i vitaminom A što značajno usporava starenje, podiže imuni sistem i poboljšava vid.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • Poboljšava imunitet
 • Reguliše krvni pritisak
 • Kontrola razine glukoze u krvi
 • Pomaže kod pomanjkanja energije i umora
 • Efikasna protiv širokog spektra bolesti jetre
 • Obnavlja stanice mozga, pomaže protiv bolesti mozga i živčanog sistema
 • Regulira metabolizam i rad štitnjače
 • Pomaže kod svih vrsta upala i tumora, a pogotovo kod tumora jajnika
 • Zbog velike količine željeza i vitamina B kompleksa štiti i liječi od anemije
 • Prevenira i pomaže kod osteoporoze
 • Koristi se kao afrodizijak.

Priprema i način upotrebe moringe u prahu:

Uzimati 2g (1 do 2 čajne kašike) moringe u prahu s vodom, sokom, jogurtom, mlijekom i smutijem. Moguće je kombinovati sa kuhanom hranom. Trudnice i dojilje se trebaju prije upotrebe posavjetovati sa svojim ljekarom.

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Prah moringe provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.