Prikaz 10–18 od 18 rezultata

Mljeveni lan 200g

3,10 KM
Lan je odličan izvor tiamina, riboflavina i drugih vitamina. Od minerala sadrži bakar, magnezij,fosfor mangan i dr. Brašno od lana je dobar izvor dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola te smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomaže kod konstipacije i stabilizira nivo šećera u slučaju dijabetesa. Mljeveni lan je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od pojave raka dojke. Sastav: mljeveni lan.

Oljušteno sjeme tikve 100g Biona

3,10 KM
Bundevino sjeme ima izvanredne nutritivne i ljekovite karakteristike. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.

Proso 500g Biona

3,60 KM
Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata/bazna žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog/baznog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.

Pšenične pahuljice 300g Biona

2,50 KM
Pšenične pahuljice su neutralna, netretirana i dobro izbalansirana hrana. Proizvedene su od integralnog pšeničnog zrna čija sjemenska ljuska i klice, sadrže najveći dio hranjive vrijednosti: ugljikohidrate, bjelančevine, biljne masti, vitamine, minerale. Bez dodatka šećera. Pogodno za dijabetičare.

Quinoa 300g Biona

7,50 KM
Quinoa se zove još i majkom svih žitarica. Prepuna je zdravih minerala i vitamina uključujući: oleinsku kiselinu i omega 3 masne kiseline, flavonoide, esencijalne minerale među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.

Ražene pahuljice 300g

2,50 KM
Raž je veoma bogata vitaminima i mineralima i lako je probavljiva. Veoma je značajna u prevenciji karcinoma prostate i kod rizičnih faktora u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Raž održava normalni nivo holesterola i šećera, reguliše rad crijeva i održava crijevnu mikrofloru. Povećava osjetljivost inzulina i tako spriječava razvoj dijabetesa tip 2. Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, niacina (4,3 mg), tiamina (0,3 mg), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg,) i vitamina B6 (0,3 mg)...

Seed mix 200g Biona

5,15 KM
Mješavina mljevenog sjemena lana, bundeve suncokreta, susama i cimeta predstavlja prirodni način snižavanja masnoća u krvi.

Suncokret 100g Biona

2,00 KM
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1. Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu - kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka. Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale. Ujedno,  sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.

Susam 100g Biona

2,00 KM
Ukoliko se samelju tako dobro da iz njih počinje izlaziti ulje, dobije se namaz tahini bogat hranjivim sastojcima, a koristiti se umjesto maslaca. Susamove sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Ulje unutar sjemenki sadrži omega 6 masne kiseline. U tim sjemenkama postoji i jedan poseban spoj nazvan po njima - sezamin. To je lignin koji snižava kolesterol u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, tako što ubrzava probavu, a također smanjuje njegovo stvaranje u jetri. Susam sadrži u sebi i tvari koje djeluju antioksidacijski i koje čuvaju njegove proizvode od brzog kvarenja. Bogat je magnezijem, cinkom, kalcijem i željezom (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza 3 puta veća). Susam sadrži kalcijuma više nego mlijeko. Može se koristiti kao posip za razna peciva, salate a propržen za razne umake.