Zdrava hrana
Biozačin 150g Biona
Quinoa 300g Biona
Ćurekot mljeveni 150g Biona
Pšenične pahuljice 300g Biona
Proso 500g Biona
Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata/bazna žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog/baznog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.
Seed mix 200g Biona
Suncokret 100g Biona
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1.
Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu - kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka.
Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale.
Ujedno, sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.
4 žitne pahuljice 300g
4- žitne pahulje su kombinacija pšeničnih, raževih, ječmenih i zobenih pahuljica. Pahuljice su neutralna, netretirana i dobro izbalansirana hrana. Proizvedene su od integralnog zrna čija sjemenska ljuska i klice, sadrže najveći dio hranjive vrijednosti: ugljikohidrate, bjelančevine, biljne masti, vitamine, minerale. Bez dodatka šećera. Pogodno za dijabetičare.
Ječmene pahuljice 300g
Ječam se lako probavlja i kao i ostale žitarice bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Budući da taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A, koji je zadužen za oslobađanje energije iz ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metabolizmu masti, zbog čega ječam i ima onaj poznati učinak zagrijavanja. Sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi. Ječam je bogat mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, manganom, cinkom, selenom i dr.