Žitarice i sjemenke
Mljeveni lan 200g
Lan je odličan izvor tiamina, riboflavina i drugih vitamina. Od minerala sadrži bakar, magnezij,fosfor mangan i dr. Brašno od lana je dobar izvor dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola te smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomaže kod konstipacije i stabilizira nivo šećera u slučaju dijabetesa. Mljeveni lan je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od pojave raka dojke. Sastav: mljeveni lan.
Oljušteno sjeme tikve 100g Biona
Palenta 450g BIOfan
Proso 500g Biona
Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata/bazna žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog/baznog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.
Pšenica 500 gr Biofan
Pšenične pahuljice 300g Biona
Quinoa 300g Biona
Ražene pahuljice 300g
Raž je veoma bogata vitaminima i mineralima i lako je probavljiva. Veoma je značajna u prevenciji karcinoma prostate i kod rizičnih faktora u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Raž održava normalni nivo holesterola i šećera, reguliše rad crijeva i održava crijevnu mikrofloru. Povećava osjetljivost inzulina i tako spriječava razvoj dijabetesa tip 2. Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, niacina (4,3 mg), tiamina (0,3 mg), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg,) i vitamina B6 (0,3 mg)...