Zdrava hrana
Mljeveni lan 200g
Lan je odličan izvor tiamina, riboflavina i drugih vitamina. Od minerala sadrži bakar, magnezij,fosfor mangan i dr. Brašno od lana je dobar izvor dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola te smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomaže kod konstipacije i stabilizira nivo šećera u slučaju dijabetesa. Mljeveni lan je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od pojave raka dojke. Sastav: mljeveni lan.
Quinoa 300g Biona
Pšenične pahuljice 300g Biona
Oljušteno sjeme tikve 100g Biona
Organski sok od graviole 250ml Govinda
Propolis oral sprej na vodenoj otopini 30ml Medex
Manuka med MIROCOOL 80 MGO 250g
Sojino mlijeko u prahu soVita – natural Vitalia
Biozačin 150g Biona
Ćurekot mljeveni 150g Biona
Suncokret 100g Biona
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1.
Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu - kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka.
Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale.
Ujedno, sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.
Susam 100g Biona
Ukoliko se samelju tako dobro da iz njih počinje izlaziti ulje, dobije se namaz tahini bogat hranjivim sastojcima, a koristiti se umjesto maslaca. Susamove sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Ulje unutar sjemenki sadrži omega 6 masne kiseline. U tim sjemenkama postoji i jedan poseban spoj nazvan po njima - sezamin. To je lignin koji snižava kolesterol u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, tako što ubrzava probavu, a također smanjuje njegovo stvaranje u jetri. Susam sadrži u sebi i tvari koje djeluju antioksidacijski i koje čuvaju njegove proizvode od brzog kvarenja. Bogat je magnezijem, cinkom, kalcijem i željezom (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza 3 puta veća). Susam sadrži kalcijuma više nego mlijeko. Može se koristiti kao posip za razna peciva, salate a propržen za razne umake.