Žitarice i sjemenke
Amarant 300g Biona
Amaranth ima izvanredan nutritivni sastav, odličan je izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, tri puta više vlakana od pšenice. Obiluje mineralima i vitaminima, a ne sadrži gluten. Sadži vrijedne aminokiseline. Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za sve uzraste, od kolijevke pa do smrti
Ćurekot mljeveni 150g Biona
Ječam 500 gr Biofan
Lan 100g
Laneno sjeme sadrže supstance koje blagotvorno utiču na ljudsko zdravlje. Bogato je alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja ima pozitivan uticaj na srčana oboljenja, upalu crijeva, artritis i na niz drugih stanja. Laneno sjeme sadrži hemijske supstance poznate kao lignani koje mogu igrati ulogu u prevenciji raka dok ih pripremljeno ulje lanenog sjemena ne sadrži. Bogato je i omega 3 masnim kiselinama. Samljeveno laneno sjeme može se pomiješati sa vodom, sokom i jogurtom te popiti. Može se koristiti kao posip za razna peciva, salate itd.
Mljeveni lan 200g
Lan je odličan izvor tiamina, riboflavina i drugih vitamina. Od minerala sadrži bakar, magnezij,fosfor mangan i dr. Brašno od lana je dobar izvor dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola te smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomaže kod konstipacije i stabilizira nivo šećera u slučaju dijabetesa. Mljeveni lan je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od pojave raka dojke. Sastav: mljeveni lan.
Oljušteno sjeme tikve 100g Biona
Proso 500g Biona
Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata/bazna žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog/baznog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.
Quinoa 300g Biona
Seed mix 200g Biona
Suncokret 100g Biona
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1.
Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu - kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka.
Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale.
Ujedno, sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.
Susam 100g Biona
Ukoliko se samelju tako dobro da iz njih počinje izlaziti ulje, dobije se namaz tahini bogat hranjivim sastojcima, a koristiti se umjesto maslaca. Susamove sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Ulje unutar sjemenki sadrži omega 6 masne kiseline. U tim sjemenkama postoji i jedan poseban spoj nazvan po njima - sezamin. To je lignin koji snižava kolesterol u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, tako što ubrzava probavu, a također smanjuje njegovo stvaranje u jetri. Susam sadrži u sebi i tvari koje djeluju antioksidacijski i koje čuvaju njegove proizvode od brzog kvarenja. Bogat je magnezijem, cinkom, kalcijem i željezom (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza 3 puta veća). Susam sadrži kalcijuma više nego mlijeko. Može se koristiti kao posip za razna peciva, salate a propržen za razne umake.
Ražene pahuljice 300g
Raž je veoma bogata vitaminima i mineralima i lako je probavljiva. Veoma je značajna u prevenciji karcinoma prostate i kod rizičnih faktora u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Raž održava normalni nivo holesterola i šećera, reguliše rad crijeva i održava crijevnu mikrofloru. Povećava osjetljivost inzulina i tako spriječava razvoj dijabetesa tip 2. Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, niacina (4,3 mg), tiamina (0,3 mg), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg,) i vitamina B6 (0,3 mg)...