Za proizvodnju ovog ulja koriste se buče čije koštice nemaju ljuske, tzv. golice.
Zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova.
Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu.
Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.
Osim što je izuzetno priznato u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, bučino ulje je dragocjeno i zbog svog učinka na zdravlje.
Mnogobrojna istraživanja diljem svijeta provedena na starijoj muškoj populaciji pokazala su da liječi probleme sa prostatom.
Redovita konzumacija bučinog ulja (barem jedna žličica dnevno) ublažava teškoće kod problema povećane prostate.
Još od davnina bučino ulje je poznato kao diuretik, ali i izvrsno sredstvo za čišćenje organizma od crijevnih parazita.
Pomaže i kod zatvora te upale debelog crijeva (kolitisa).
Učinkovit je kod žgaravice i ublažava sindrom iritabilnih crijeva.
Dokazana je i snažna moć ovog ulja u prevenciji oštećenja bubrega uzrokovanih dijabetesom.
Zbog oleinske kiseline u svom sastavu, bučino ulje pomaže u smanjenju povišenog kolesterola.
Učinkovito je kod svih kardiovaskularnih oboljenja te pomaže radu srca i krvnih žila.
Zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, bučino ulje ublažava upale mokraćnog sustava.
Potiče mokrenje te pomaže u jačanju muskulature mokraćnog mjehura.