Ljekovita svojstva Aronije
- Aronija ima veoma malo masti a 100 g svježih bobica nose svega 47 kalorija. Aronija je jedan od najbogatijih izvora prirodnih flavonoida antocijana antioksidanata a koje sadrže dosta minerala, vitamina, kao i dijetalnih vlakana.
- Mjerenje antioksidativne snage pokazuje da aronija spada u grupu sa najviše vrijednosti zabilježenih među bobičastim voćem-16,062 mikro-mola na 100 g.
- Sadrži velike kolićine fenolnih flavonoida pod nazivom antocijanini. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem smanjuje opasnost od raka, starenja i neuroloških bolesti, upala, dijabetesa i bakterijskih infekcija.
- Analizom antocijanina aronije identifikovani su: cijanidin-3-galaktosid, kvercetin, peonidin, delfinidin, petunidin, epikatehin, kofeinska kiselina, pelargonidin i malvidin. Ovi antioksidanti su se pokazali veoma ljekovitim jer odstranjuju opasne slobodne radikale kisika iz organizma.
- Rezultati ispitivanja antocijanina aronije su pokazali da je intezitet karcinoma smanjen za 30-60% a da je rak debelog crijeva smanjen i do 80%, što svrstava aroniju u prvu grupu bobičastog voća u borbi protiva raka.
- Prisustvo antioksidanata; karoten, lutein i zea-xanthin, ima foto-filtrirajuče efekte na UV zrake čime štiti oči od maskularnih bolesti kod starijih osoba.
- Sadržaj mnogih antioksidant vitamina kao vitamina C, vitamin A, vitamin E, beta-karoten, folatne kiseline i minerale kao što su kalij, željezo i mangan. 100 g svježih bobica pružaju oko 35% dnevne preporučene potrebe vitamina
Hranjive vrijednosti – Nutrition Facts – Aronia | ||
Serving Size: 100 ml | ||
Sastav | Hranjive vrijednosti – Nutrient Value | Procenat dnevnih potreba – Percentage of RDA |
Energy | 47 Kcal | 2.5% |
Carbohydrates | 9.6 g | 7% |
Protein | 1.4 g | 2.5% |
Total Fat | 0.5 g | 2% |
Cholesterol | 0 mg | 0% |
Dietary Fiber | 5.3 g | 14% |
Vitamins | ||
Folates | 25 μg | 6% |
Vitamin A | 214 IU | 7% |
Vitamin C | 21 mg | 35% |
Vitamin E | 1.17 mg | 8% |
Vitamin K | 19.8 μg | 17% |
Electrolytes | ||
Sodium | 1 mg | 0% |
Potassium | 162 mg | 3% |
Minerals | ||
Calcium | 30 mg | 3% |
Iron | 0.62 mg | 8% |
Magnesium | 20 mg | 5% |
Manganese | 0.646 mg | 32% |
Zinc | 0.53 mg | 5% |
Phyto-nutrients | ||
Carotene-a | 0 μg | — |
Carotene-β | 128 μg | — |
Lutein-zeaxanthin | 118 μg | — |
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.
Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Utjecaj soka aronije naš organizam je velik i složen, pa nam može biti vrijedan saveznik u jačanju organizma te održavanju i poboljšavanju zdravlja. Prije svega trebamo spomenuti snažno antioksidativno djelovanje aronije kojim na svim razinama štiti čitav organizam od djelovanja štetnih slobodnih radikala. To je veoma važno u sprečavanju starenja organizma te razvoja degenerativnih i zloćudnih bolesti.
Aronija snaži imunitet, potiče cjelokupni metabolizam i čišćenje organizma od štetnih tvari (detoksikacija). To je važno u sprečavanju i borbi protiv mnogih vrsta bolesti. Značajna odlika aronije je što se za njezine brojne spojeve smatra da imaju antikancerogeno djelovanje te da mogu pomoći u sprečavanju razvoja neurodegenerativih bolesti kao što su demencija i Alzheimerova bolest.
Aronija štiti organizam od bakterija i virusa. Tako djeluje protiv raznovrsnih infekcija. Izvrsna je kod infekcija mokraćnih putova jer osim antibakterijskoga djelovanja ujedno potiče rad bubrega i mjehura.
Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a najnovija istraživanja potvrđuju da aronija ima antivirusna djelovanja.
Mnogobrojni navedeni spojevi izvrsna su pomoć kod umora i iscrpljenosti organizma, pa se aronija preporučuje i za ubrzavanje oporavka od bolesti.
Preporučena doza je 100ml dnevno uz neprekidnu upotrebu najmanje 3 mjeseca. Sok smiju uzimati trudnice i djeca od godinu dana.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.