Opis proizvoda i djelovanje:
Plod šipurka bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata.
Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.
Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči.
Osim toga, mnogi ugledni znanstvenici (Winkelmann, Flamm i dr.) proveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuhanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje.
Upravo suprotno – nakon desetominutnog kuhanja ploda, količina vitamina C se prema tvrdnjama istraživača čak i povećava!
U plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrija, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.
Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).
Crveno-naranđasta boja ploda šipurka potiče od likopena i beta karotena, koji imaju važnu ulogu u zdravlju kože i očiju.
Plod sadrži antioksidanse, kao što su katehin, kvercetin i elaginsku kiselinu.
Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega.
Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
Na prirodan način štiti i probavu – potiče je i regulira, bez štetnih nuspojava.
Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice.
Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže osloboditi se toksina i obnoviti cijeli organizam.
Zbog protuupalnih svojstava šipak se smatra dragocjenim prirodnim sredstvom za liječenje artritisa te gihta i reume.
Šipak je iznimno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom.
Pomaže kod visokog krvnog pritiska te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.
Djelotvoran je i u regulaciji hormona.
Prirodno je sredstvo koje može pomoći ublažiti menstrualne grčeve i probleme s maternicom.
Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.
Plod šipurka može olakšati bolove i smanjiti upalu uzrokovanu artritisom.
Bogatstvo voćnih kiselina šipak čini idealnim sredstvom za njegu i zaštitu kože, iznutra i izvana.
Djelotvoran je kod kožnih problema – pospješuje regeneraciju stanica i povećava razinu kolagena koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj.
Sastav: 100% prah organskog ploda šipurka (Cynosbati fructus).
Način upotrebe: uzimati 3-6 grama (1-2 čajne kašike) šipurka u prahu pomješanog sa vodom, sokom ili jogurtom. Može se koristiti i kao dodatak pecivima, kolačima, smutijima i sl.
Pakovanje: 100g.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.