Komorač je dvogodišnja biljka koja raste do dva metra u visinu. Prve godine rastu samo listovi i razvija se korijen, a u drugoj stabljika i cvjetići.
Ima visoku, šuplju, razgranatu stabljiku, donji listovi su višestruko perasto razdijeljeni, a gornji listići igličasti i tanki. Cvjetići su žuti, mali, u gustim cvatovima.
U kulturama postoje dvije varijante, gorki i slatki komorač.
Plodovi, tj. sjeme, obje varijante se razlikuju u boji, mirisu i okusu: gorki komorač je žućkasto- zelenkasto- smeđe boje, miriše jako aromatično i ima pomalo gorkast okus. Slatki komorač je svjetliji, miriše jače i ima slatkasti okus.
Komorač ima u svojim plodovima puno eteričnog ulja, masti i flavonoida.
Medicinski se najviše koristi gorki komorač.
Njegovo eterično ulje pojačava rad želuca i crijeva i djeluje protiv grčeva. Zbog toga se često koristi kao začin kada se kuhaju teško probavljiva jela.
Pored toga razrjeđuje sekret u bronhijama i tako olakšava iskašljavanje te se koristi kod prehlade s kašljem, posebno kod dojenčadi i male djece.
Poznato je i njegovo pozitivno diuretično djelovanje na mokraćne puteve.
Čaj od komorača smiruje crijeva ako se pije poslije svakog jela.
Ako se komorač pomiješa sa kunicom, pomaže kod problema s jetrom i gušteračom.
Od ohlađenog čaja se mogu praviti i komprese za oči koje djeluju smirujuće, posebno kod preopterećenih očiju.
Komorač je sastavni dio čajeva za pojačavanje količine majčinog mlijeka.
Pakovanje:40g.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.