Plod je jajolikog oblika, a unutar njega se nalazi 30 do 40 sjemenki koje se fermentiraju i suše, a iz njih se dobija kakao maslac.
Upitanju je jestiva masna tekstura svjetložute boje, koja je na sobnoj temperaturi kruta, a otapa se na temperaturi od 34 do 38 stepeni. Čokoladi daje glatku teksturu. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu zahvaljuje sadržaju velike količine prirodnih antioksidansa.
Kakao puter se sastoji od 60 posto zasićenih masnih kiselina, 30-40 posto mononezasićenih i 5-10 posto polinezasićenih masnih kiselina.
Kakao buter je najpoznatiji po svojoj upotrebi za stvaranje preplanulog tena, ali je njegov zaštitni faktor vrlo slab za današnje sunce, pa se nemojte oslanjati samo na njega u smislu zaštite od UV zraka.
Kada malo dobijete boju, kakao buter će vašoj koži dodatno pomoći u stvaranju preplanulog tena. Čak i one osobe koje inače ne mogu da pocrne, uz pomoć kakao butera dobijaju preplanuli ten.
Ovaj sastojak obiluje vitaminom E i odličan je zaštitnik kože. Ima ga u najkvalitetnijoj kozmetici, a poznat je kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože.
Djeluje podmlađujuće, izglađuje bore i vraća sjaj i elastičnost koži. Stvara tanak zaštitni sloj koji štiti kožu i odgovara svim tipovima kože, a posebno osobama sa osjetljivom, suhom i zahtjevnom kožom. Izuzetno brzo se upija i ne ostavlja mastan trag.