Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti.
Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.
Drugi je sastojak kokosovog ulja kapilarna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.
Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.
Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav.
Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.
Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.
Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza.
Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma.
Kokosovo ulje smanjuje apetit.
Uz njega se, bez posebnog truda, manje jede.
Brojne studije pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju kokosovo ulje imaju smanjeni apetit i automatski u organizam unose manji broj kalorija.
Prof. Mary Enig – međunarodni stručnjak s područja kemije lipida – provela je brojna istraživanja o kokosovom ulju.
Između ostalog, otkrila je da ovo ulje ima ne samo antivirusno i antibakterijsko, nego i antikancerogeno djelovanje.