Savjeti

7 savjeta koji će vam pomoći da smanjite stres

Stres

Stres je redovan dio naših života i može biti uzrokovan zbog različitih stvari manifestujući se drugačije kod svakoga. Dok neki od nas primjećuju ubrzan rad srca ili imaju problema sa spavanjem, drugi koji doživljavaju stres mogu imati probleme s probavom ili gubitak apetita.

Pored spomenutih smetnji, prema klinici Mayo stres koji se ne kontrliše može doprinijeti ozbiljnim zdravstvenim stanjima, poput visokog krvnog pritiska, bolesti srca, pretilosti i dijabetesa. Sa vama ćemo podijeliti nekoliko savjeta i načina kako smanjiti stres kroz svakodnevni život.

1. Odvojite nekoliko minuta za sebe 

Pronaći ono što vam pomaže da se opustite i oslobodite stresa važno je kako stres ne bi preuzeo kontrolu nad vašim mentalnim i fizičkim zdravljem.

2. Počnite koristiti neke dodatke prehrani protiv stresa

Uzimanjem dodataka prehrani ne možete se zauvijek riješiti stresa u vašem životu, ali neki od njih može pomoći u smanjenju osjećaja stresa i pomoći vam da bolje njime upravljate.

Ashwagandha je jedna od najpopularnijih biljaka u ayurvedskom liječenju i stoljećima se koristi za smanjenje razine stresa, poboljšanje koncentracije i povećanje razine energije. Ova biljka je klasificirana kao adaptogen, što znači da može pomoći vašem tijelu u upravljanju stresom.

Dodaci za smirenje sve više uključuju magnezij jer može pomoći u opuštanju mišića i stvaranju općeg osjećaja smirenosti. Osim toga, dodaci magnezija mogu pomoći u poboljšanju probave, što može biti dodatna prednost korištenja jednog od ovih dodataka za smanjenje stresa.

3. Vježbajte

Vježbanje je očito sjajno za fizičko zdravlje zbog niza fizičkih prednosti. Ali tjelesna aktivnost također koristi vašem mentalnom zdravlju. Prema istraživanjima, svi oblici vježbanja, od joge do kardio vježbi, mogu ublažiti stres. Iako je najkorisnije uključiti kardio vježbe i vježbe snage svake sedmice, svako “namjerno” kretanje može pomoći u povećanju oslobađanja endorfina koji podižu raspoloženje i pomažu u borbi protiv stresa.

4. Umirite dan

Završite svaki dan nekim obredom oslobađanja od stresa koji će vam pomoći u kontroli razine stresa. Možda ćete morati isprobati nekoliko stvari kako biste otkrili što vam najbolje pomaže u oslobađanju od stresa, ali kad to učinite, pokušajte to pretvoriti u dnevni ritual.

stres

5. Koristite eterična ulja

Eterična ulja u difuzoru mogu vam pomoći da se opustite. Smatra se da mirisi poput lavande i kamilice pomažu u smanjenju stresa i poboljšavaju san. 

6. Od hrane koju jedete ovisi i kontrola stresa sa kojim se suočavate

Hranite se zdravo. Hrana koju jedete može napraviti razliku između toga da li se osjećate svladani stresom ili ostajete hladni i opušteni kada stvari postanu teške. Ograničenje šećera može vam umanjiti energiju, ali zauzvrat i nivo stresa.

Također pokušajte dodati masnu ribu, poput lososa, u svoj dnevni jelovnik kako biste ublažili stres. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lososu i drugim ribama, poput sardina i tune, mogu pomoći u povećanju proizvodnje serotonina i pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. 

Ako niste ljubitelj ovih ribljih opcija, dodatak omega-3 masnih kiselina izvrsna je alternativa.

7. Ne odustajte

Iako postoji mnogo načina za upravljanje stresom, ponekad je to lakše reći nego učiniti. Nijedan proizvod ili dodatak ne funkcioniše za svakoga isto, zbog čega je važno isprobati nekoliko metoda kako bi mogli vidjeti šta najbolje odgovara vašem životnom stilu i situaciji, a onda ustrajte. Odaberite one koje su praktične za vaš stil života i koje možete redovito koristiti. Ponekad su najbolja rješenja ona koja je najlakše provesti!

Osim ovdje navedenih prijedloga, ako vaš stres negativno utječe na kvalitetu vašeg života, obratite se svom liječniku kako biste razgovarali i o drugim mogućnostima liječenja. 

Podijelite sa nama u komentaru svoj način kako se nosite sa stresom. Možda baš vaša metoda bude nekome odgovarala.