Savjeti, Novosti

Alergije: Zašto nam smetaju, šta trebamo znati i kako ih ublažiti

Alergije su često neugodne i mogu dosta uticati na našu svakodnevnu rutinu. Simptomi kao što su kihanje, curenje nosa, suzenje očiju, otežano disanje, svrbež i osip mogu biti vrlo iritantni i teško ih je kontrolirati. Uz to, alergije mogu dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema ako se ne liječe na vrijeme. Na primjer, alergije na polen mogu dovesti do astme, a alergije na hemikalije i hranu mogu uzrokovati ozbiljne kožne bolesti.

Zašto patimo od alergije

Alergije su reakcije imuniteta na alergen iz našeg okruženja sa kojim organizam dođe u dodir. Kontaktom dolazi do senzibilizacije organizma na alergen i razvoja simptoma. Razlog za sve veći procenat alergija kod djece i odraslih su izmijenjen nutritivni status hrane uz trovanje pesticidima i aditivima, loša ishrana bogata rafinisanim šećerima, česte hronične infekcije koje iscrpljuju imunitet, autoimuna oboljenja, učestala upotreba antibiotika, stres te manjak fizičke aktivnosti.

Na šta trebate obratiti pažnju kod alergije

Kada patite od alergije, važno je obratiti pažnju na okolinu u kojoj boravite i na hranu koju konzumirate. Alergeni mogu biti prisutni u zraku, u hrani ili u tvari s kojom dolazite u kontakt. Kako biste izbjegli alergene, važno je znati koje su to tvari koje izazivaju alergijsku reakciju i kako se možete zaštititi. 

5 savjeta da se zaštitite od tvari koje izazivaju alergijsku reakciju 

 1. Identificirajte alergen: posjetite alergologa i obavite testove alergije.
 2. Izbjegavajte kontakt sa respiratornim alergenima: držite prozore zatvorene i koristite filtere zraka.
 3. Obratite pažnju na hranu: izbjegavajte hranu na koju ste alergični, uključujući i pripremu hrane u kojoj se ta tvar nalazi.
 4. Nosite lijekove: nosite antihistaminike ako očekujete izloženost alergenima.
 5. Održavajte čistoću: redovno perite posteljinu i odjeću, čistite i usisavajte prašinu, ograničite pristup kućnih ljubimaca.

Uvedite u ishranu proizvode na prirodnoj bazi protiv alergije

Dr. Plant je razvio set od 3 prirodna proizvoda kao podršku osobama koje pate od sezonskih ili hroničnih alergija i žele ojačati svoj imunološki sistem. Ovaj set uključuje 100% prirodno proizvedene biljne pripravke. Redovnom upotrebom Dr. Plant seta za alergiju pripremit ćete i ojačati vaš organizam i prije pojave prvih simptoma alergije, te ublažiti alergijske simptome na vrijeme. 

Set protiv alergija Dr. Plant čine proizvodi:

 1. Dr. Plant Reishi prah ima dugu povijest korištenja za jačanje imunološkog sistema i smanjenje upala. On sadrži polisaharide, triterpene i ganoderičnu kiselinu koja može spriječiti lučenje histamina, te je odlična prirodna pomoć kod sezonskih alegija. Biološki aktivni spojevi Reishi praha se mogu koristiti za smanjenje simptoma alergija, smanjenje upale disajnih puteva, pomoći u poboljšanju kvalitete sna i smanjenje stresa koji je često i okidač alergija.
 2. Dr. Plant ulje čurokota  dobiva se hladnim cijeđenjem sjemenki čurokota i sadrži tvari poput timokinona, nigellona i karvakrola. Ove biološki aktivne materije imaju protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i u olakšavanju simptoma alergija. Bogatstvo masnih kiselina čurokot ulje čini odličnim saveznikom kod alergijskih reakcija koje se manifestuju u obliku kožnih osipa, kao što su iritacija i crvenilo. Ulje čurokota također može pomoći u poboljšanju funkcije pluća, čišćenju disajnih puteva i smanjenju alergijskog kašlja.
 3. Dr. Plant kapi ehinacea – Ehinacea (Echinacea purpurea) je efikasna biljka koja se koristi za jačanje imunološkog sistema i smanjenje simptoma prehlade, gripe i hroničnih bolesti respiratornog trakta. Kapi ehinacea sadrže aktivne tvari poput alkilamida, polisaharida i fenolnih spojeva koji povećavaju nivo bijelih krvnih zrnaca i podstiču sintezu interferona, molekula esencijalnih za imunitet. Ehinacea također može pomoći kada je organizam pod stresom ili u slučaju oslabljenih fizičkih i psihičkih stanja koja narušavaju imunološki sistem i okidači su alergijskih reakcija.

Kako koristiti Dr. Plant set za alergiju

Korištenje ovog seta proizvoda može varirati ovisno o specifičnim proizvodima i potrebama korisnika. Uzmimo u obzir preporučene doze i načine primjene za svaki od proizvoda u setu:

 1. Dr. Plant reishi prah: 

Preporučena doza Dr. Plant reishi praha je 1-3 čajne kašičice dnevno, koje možete pomiješati s vodom ili sokom. Također možete dodati reishi prah u smoothie ili jogurt. Uobičajeno je da se reishi prah uzima ujutro ili navečer, ovisno o vašim potrebama i ciljevima.

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s ljekarom. Upotreba reishi praha se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

 1. Ulje čurokota: 

Preporučena doza ulja čurokota za odrasle: Odrasli uzimaju 1 čajnu kašičicu ulja ili 20-40 kapi nakon obroka, 3x dnevno. Čurokot ulje možete uzimati samostalno ili u kombinaciji pomiješano sa medom.

Preporučena doza ulja čurokota za djecu: Za djecu stariju od 3 godine preporučuje se onoliko kapi koliko imaju godina. Čurokot ulje (par kapi) možete pomiješati sa prirodnim sladilima kao što su agavin i javorov sirup radi poboljšanja okusa.

Ulje čurokota također se može nanositi na kožu za njegu i liječenje alergijskih kožnih manifestacija ili primjenjivati nazalno po dvije kapi u nos (po jednu u svaku nosnicu) 3x na dan kako bi se olakšali simptomi alergijskog rinitisa.

Trudnice, dojilje i osobe sa transplatiranim organima prije upotrebe se trebaju posavjetovati sa ljekarom.

 1. Dr. Plant Kapi ehinacea: 

Djeca od 3 do 6 godina uzimaju 3x dnevno 3 do 5 kapi, a djeca od 6 do 12 godina uzimaju 3x dnevno 5 do 10 kapi. Odrasli i djeca iznad 12 godina uzimaju 10 do 15 kapi 3 puta dnevno. Pomiješajte ih sa vodom, sokom ili čajem. Kapi su na bazi etanola, pa ukoliko ne smijete konzumirati etanol dodajte kapi u malo kipuće vode i etanol će ispariti. S obzirom da je Ehinacea jak imunomodulator, terapija ehinaceom mora biti intenzivna i kratka, te se ne preporučuje uzimati duže od 10 dana – što je ujedno i količina zapremine bočice. 

Ne preporučuje se upotreba u toku trudnoće i dojenja, osobama sa autoimunim bolestima, te osobama koji uzimaju terapiju lijekovima imunosupresivima ili kortikosteroidima.

*** Važno je napomenuti da Dr. Plant proizvodi nisu zamjena redovnoj terapiji za alergije, poput antihistaminika ili imunoterapije. Međutim, korištenje ovih prirodnih proizvoda u fitoterapiji može biti veoma korisno u kombinaciji s drugim terapijama kako bi se smanjili simptomi alergija i poboljšalo opće zdravlje.

Redovnom upotrebom Dr. Plant seta za alergiju pripremite i ojačajte vaš organizam i prije pojave prvih simptoma alergije te ublažite alergijske simptome na vrijeme.

Kako mogu naručiti Dr. Plant set za alergije?

Dr. Plant set za alergije možete kupiti u najbližoj apoteci, javljanjem u inbox ili sada narudžbom online.

Set protiv alergija Dr. Plant

37,70 KM
Redovnom upotrebom Dr. Plant seta za alergiju pripremit ćete i ojačati vaš organizam i prije pojave prvih simptoma alergije, te ublažiti alergijske simptome na vrijeme. Dr. Plant proizvodi nisu zamjena redovnoj terapiji za alergije, poput antihistaminika ili imunoterapije.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.