Brašno od suhih bobica aronije (100%) možete koristiti u svim slatkim receptima gdje se upotrebljava kakao ili čokolada.
U pripremi kolača i torti kao dodatak mljevenim orasima ili lješnjacima, gdje se savjetuje koristiti zbog intenzivne tamne boje, ne više od 15 – 30g na 1 kg običnog brašna.
Ista količina aronija brašna se preporučuje pri pravljenju tamnih hljebova od integralnog brašna, naročito od heljde i raži.
Za ukusan, brz i zdrav doručak preporučuje se dodavanje 1 kašičice (5g) aronije u 200g jogurta ili kefira ili uz dodatak prirodnog meda ili pekmeza.
Brašno aronije možete dodati i pri pravljenju šejka od voća sa mlijekom ili sladoledom.
Kod anemije, slabog imuniteta kao i za brži oporavak organizma poslije bolesti preporučuje se korištenje 1 kašike dnevno (30g) napravljene smjese brašna aronije (50g) sa 500g meda uz dodatak soka od 1 limuna.
Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E.
Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.
Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.
Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.
Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Pakovanje:100g.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.