Crna sol, također poznata kao Kala Namak i Sanchal, je posebna vrsta Indijske vulkanske kamene soli. Koristi se u Indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan okus salatama, zakuskama, čatnijima i drugih Indijskim jelima.
Ovaj začin je također vrlo popularan u zapadnom svijetu, posebice kod vegana i vegetarijanaca. Često se koristi u jelima, koje oponašaju okus i miris jaja, na primjer, dodaje se u tofu ili panir, koji se zatim koriste u jelima umjesto jaja.
Prema Indijskoj medicinskoj znanosti, ayurvedi, crna sol je vrlo zdrava namirnica.
Crna sol u stvari nije crna. Ona ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuhanih jaja.
Ayurveda smatra da crna sol:
- dobar je izvor željeza
- poboljšava probavu
- pomaže protiv nadutosti i zatvora
- sprečava žgaravicu
- poboljšava vid
- pomlađuje organizam