Najvažnije biološki aktivne skupine spojeva koje plodovi sikavice sadrže su: flavonoglikani, flavonoidi i masno ulje.
Flavonoglikani se sastoje od flavonoida taksifolina i različito vezanog koniferilnog alkohola.
Njihov specifičan kompleks poznat pod nazivom silimarin, prvi je put izoliran iz ploda sikavice 1968. godine.
U njegovom sastavu dominiraju tri flavonoglikana: silibin (silibinin), silikristin i silidijanin.
Farmakološki je najvrjedniji ekstrakt ploda koji je najčešće standardiziran na 70% silimarina ( silibin).
Istraživanjima je dokazan višestrani mehanizam djelovanja sikavice:
- ima hepatoprotektivan učinak, jer doprinosi održavanju fizioloških funkcija izlučivanja,
- pomaže održati normalnu funkciju jetre,
- podupire detoksikacijske sposobnosti jetre.
Farmakološka aktivnost sikavice i njena djelotvornost se ogledaju u olakšavanju raznih simptoma toksičnog oštećenja jetre i u dodatnom liječenju:
- virusnog hepatitisa,
- ciroze jetre (i masne jetre) izazvane djelovanjem alkohola i drugih štetnih hemikalija,
- upalnih stanja jetre,
- povećanja koncentracije enzima jetre u vezi sa žučnim bolestima.
Čaj sikavica plod može se primjenjivati i protiv probavnih tegoba i tegoba žučnog mjehura.
Čaj se koristi za poticanje probave te za održavanje zdrave jetre.
Svježe pripremljen čaj piti 3x dnevno, prije obroka, u gutljajima.
Pakovanje: 50g.
Rješenje Ministarstva zdravstva FBiH broj.:04-33-4056-2/20 od 01.09.2020.