Kokosovo ulje posjeduje izuzetna svojstva daleko iznad bilo kojih drugih prehrambenih ulja i intenzivno se koristi u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.
Bogato je zdravim srednje lančanim masnim kiselinama uključujući laurinsku i kaprinsku kiselinu, a neobično je bogato masnim kiselinama kratkog i srednjeg lanca.
Zbog velikog udjela lauronske masne kiseline – kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.
Primjena:
Višestruka primjena kao ulje za kuhanje još uvijek je glavni sastojak u prehrani. Istraživanja su pokazala da prirodna kokosova masnoća u prehrani normalizira tjelesne lipide, štiti protiv uništenja jetre, jača imunitet, štiti srce i krvne žile te ima antiupalna svojstva.
Hladno cijeđeno kokosovo ulje pomaže u apsorpciji vitamina i minerala. Koristi se i za masažu zglobova. Pošto ima antiupalno djelovanje može pomoći kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima.
Masaža tjemena kokosovim uljem potiče bolji rast kose.
Kokosovo ulje koristi se za čišćenje organizma jer blokira štetan uticaj otrovnih tvari.
Konzumirati 3 do 4 kašičice dnevno