Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.
Svako sjeme sadrži i do 50% masti od koje se radi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.
U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco.
Prvo europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao “lješnjacima čudesnog izgleda”. Kakao je u Europu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
- štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
- smanjuje stres i depresiju
- štiti od bolesti srca i krvnih žila
- štiti od mnogih vrsta raka
- odličan je izvor željeza
- regulira razinu šećera i kolesterola
- potiče bolje pamćenje i koncentraciju
- smanjuje opasnost od srčanog udara
- pomaže u regulaciji krvnog tlaka