Novosti, Savjeti

Šta je to kolagen i zašto bi ga trebali konzumirati?

Kolagen predstavlja ključni protein u našem tijelu, čineći čak trećinu sveukupnog proteina i pružajući čvrstoću i elastičnost koži, kostima, zubima, zglobovima, tetivama i ligamentima. Osim što je vitalan za održavanje mladolikog izgleda kože, kolagen ima značajnu ulogu u općem zdravlju.

Značaj kolagena za tijelo

Kolagen služi kao “ljepilo” koje drži naše tijelo zajedno, pružajući strukturu i snagu našem skeletnom sistemu. Međutim, s godinama naša tijela smanjuju proizvodnju kolagena, što rezultira znakovima starenja kao što su bore, smanjena elastičnost kože i problemi s zglobovima.

Zašto konzumirati kolagen?

 1. Poboljšava zdravlje kože: Dodavanjem kolagenskih suplemenata svojoj prehrani možete pomoći u smanjenju bora i suhoće kože, pružajući joj elastičnost i hidrataciju.
 2. Jača kosu i nokte: Redovnim konzumiranjem kolagena možete primijetiti jače nokte i kosu, smanjenje lomljenja i pucanja.
 3. Podrška zglobovima i kostima: Kolagen pomaže u održavanju zdravlja zglobova, smanjujući rizik od degenerativnih bolesti zglobova kao što je osteoartritis.
 4. Poboljšava zdravlje crijeva: Postoje indicije da kolagen može pomoći u liječenju sindroma propusnih crijeva, promovirajući zdravu crijevnu barijeru.
 5. Potiče gubitak težine i metabolizam: Kolagen može potaknuti metabolizam pomažući u izgradnji mišićne mase i poticanju sagorijevanja masti.

Kako odabrati pravi kolagen?

Kada je riječ o odabiru pravog kolagena, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora koji osiguravaju da dobijate najkvalitetniji proizvod koji će zadovoljiti vaše potrebe.

 • Provjerite posjeduje li proizvod relevantne certifikate koji garantiraju njegovu čistoću, sigurnost, i efikasnost.
 • Pozitivne ocjene i preporuke su dobar znak, ali je važno obratiti pažnju na detalje u tim recenzijama, poput brzine i vidljivosti rezultata, okusa, lakoće konzumacije i bilo kakvih nuspojava.
 • Različiti izvori kolagena (npr., govedina, riba, piletina, ili biljni izvori) i njihovi specifični tipovi (npr., tip I, II, III) mogu imati različite efekte na tijelo. Na primjer, kolagen iz ribe (morski kolagen) se često smatra bolje apsorbivanim zbog manjih peptida.
 • Neki kolagenski suplementi sadrže dodatne vitamine, minerale i antioksidanse koji mogu pojačati željene učinke kolagena, kao što su vitamin C i cink za potporu sintezi kolagena ili hijaluronska kiselina za hidrataciju kože.
 • Provjerite sastav kolagen proizvoda za kompletnu sliku nutrijenata koji podržavaju vaše ciljeve. Dobar kolagenski suplement trebao bi jasno navesti sve sastojke, uključujući i moguće alergene.
 • Proizvodi koji jasno ističu svoje sastojke, njihovo porijeklo, i ne sadrže nepotrebne aditive i punila, smatraju se transparentnijim i pouzdanijim izborom.
 • Razmotrite koliko je lako uključiti suplement u vašu svakodnevnu rutinu. Tekući kolagen, poput onog koji nudi Gold Collagen, može biti posebno praktičan jer se lako konzumira samostalno ili se može dodati u razne napitke.

Zaključak

Konzumacija kolagena može imati brojne koristi za zdravlje, posebno u kontekstu starenja. Dodavanjem kolagenskih suplemenata vašoj prehrani, možete podržati zdravlje kože, kose, noktiju, te kostiju i zglobova. Gold Collagen proizvodi predstavljaju izvrstan izbor za one koji žele uvesti visokokvalitetne kolagenske suplemente u svoju rutinu.

Gold Collagen Active 10 x 50 ml

105,30 KM
Podrška aktivnoj svakodnevici.

Gold Collagen Artron Extreme 10×50 ml

105,30 KM
Osmišljen da odgovori na specifične potrebe vaših zglobova, mišića i kostiju, Artron nudi naprednu formulu koja kombinuje snagu hidroliziranog kolagena sa esencijalnim vitaminima i mineralima.

Gold Collagen forte 10 x 50 ml

116,95 KM
Vaša svakodnevna formula za mlađu kožu i kosu nakon 40-te.

Gold Collagen Hairlift Multidose 300 ml

71,35 KM
Zdrava i njegovana kosa svaki dan.

Gold Collagen Hydrogel mask set (Set od 4 maske)

58,50 KM
U vrhu prioriteta za one koji brinu o hidrataciji i njezi kože.

Gold Collagen instant glow serum 30 ml

86,50 KM
Započnite dan sa osjećajem svježine.

Gold Collagen Multidose Pure 300 ml

71,35 KM
Formula koja hrani kožu iznutra.

Gold Collagen Multidose Pure 40+ 300 ml

71,35 KM
Sveobuhvatna formula dizajnirana je da zadovolji specifične potrebe vaše kože, kose i noktiju, pomažući vam da zadržite svoju vitalnost i sjaj.

Gold collagen night renewal serum 30 ml

86,50 KM
Obnova Vaše kože dok spavate.

Gold collagen pure 10 x 50 ml

105,30 KM
Odgovor u bočicama na prve znakove starenja.

Gold Collagen Vegan

86,50 KM
Pruža Vašoj koži, kosi i noktima sve što im je potrebno i drži do principa.

Paket set 2x Gold collagen multidose pure 300 ml

120,00 KM
Formula koja hrani kožu iznutra. Set od 2 pakovanja Gold collagen pure po 300ml.

Paket set 3x Gold collagen multidose pure 300ml

170,00 KM
Formula koja hrani kožu iznutra. Set od 3 pakovanja Gold colagen pure po 300ml.

Paket set Gold Collagen Multidose pure 300ml + Gold Collagen Pure 10x50ml

155,00 KM
Formula koja hrani kožu iznutra. Odgovor u bočicama na prve znakove starenja.