Savjeti

Aronija

Aronija
Aronija
Aronija

PORIJEKLO

Aronija je rod listopadnih grmova koji se sastoji od dviju vrsta, porijeklom s istoka Sjeverne Amerike. Drvo aronije naraste najčešće 1-6 m, bujnog je rasta, a ljudi je rezidbom oblikuju kao manje drvo. Najčešće obitava u vlažnim šumama i močvarama.

OPIS

Ljekovita svojstva aronije su stoljećima bila poznata Indijancima. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranjivih tvari i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt beneficija za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti.

Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem.

Energetske i nutritivne vrijednosti 100g.

NutrijentMjerna jedinica jed.Količina
Energetska vrijednostkcal / kJ47 / 196
Mastig0,50
Ugljikohidratig9,60
Vlaknag5,30
Bjelančevineg1,40
Vitamin Emg1,20
Vitamin Kμg20,00
Vitamin Cmg21,00
Folna kiselinaμg15,00
Kalcijmg30,00
Magnezijmg20,00
Željezomg0,62
Cinkmg0,53
Manganmg0,65

Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni pritisak, te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre. Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.

Dr. Plant aronija prah ( brašno od aronije ) 100g

4,95 KM
Može se koristiti kao dodatak (začin) prilikom pravljenja hljeba, peciva, kolača, preliva, i raznih sosova.

Regulira rad gušterače i razinu šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima. Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.

Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

Aronija prah ili brašno od suhih bobica aronije (100%) možete koristiti u svim slatkim receptima gdje se upotrebljava kakao ili čokolada. U pripremi kolača i torti kao dodatak mljevenim orasima ili lješnjacima, gdje se savjetuje koristiti zbog intenzivne tamne boje, ne više od 15 – 30g na 1 kg običnog brašna.

Ista količina aronija praha ( brašna od aronije ) se preporučuje pri pravljenju tamnih hljebova od integralnog brašna, naročito od heljde i raži. Za ukusan, brz i zdrav doručak preporučuje se dodavanje 1 kašičice (5g) aronija praha u 200g jogurta ili kefira ili uz dodatak prirodnog meda ili pekmeza. Bez glutena, dodanih boja i konzervansa. Pogodan za dijabetičare, odličan za vegetarijance i vegane.

Prah od aronije ( brašno ) možete dodati i pri pravljenju šejka od voća sa mlijekom ili sladoledom. Kod anemije, slabog imuniteta kao i za brži oporavak organizma poslije bolesti preporučuje se korištenje 1 kašike dnevno (30g) napravljene smjese aronija praha (50g) sa 500g meda uz dodatak soka od 1 limuna. Budući da djeluje kao prirodan konzervans može se umiješati u domaće džemove i marmelade.

Related Posts