Amaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza.
Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.
Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa. Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten.
Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije.
Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost.
Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.
Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.
Ljekovita svojstva amarantha
- normalizira visoki tlak i kolesterol
- pomaže kod anemije i pothranjenosti
- jača koštani sustav
- poboljšava probavu
- štiti zdravlje fetusa
- jača imunitet
- pomlađuje organizam