U100 g ječma nalazi se 354 kalorije. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama.
Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama).
Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.
Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.
Ječam ima mnogo ljekovitih primjena u oralnom i lokalnom liječenju.
Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana.
Pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore.
Slovi kao namirnica koja grije organizam tijekom zimskog perioda, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće.
Bogat je izvor niacina, što dodatno štiti srce i krvne žile. Ječam smanjuje rizik od karcinoma, zahvaljujući fitonutrijentima zvanima lignani.
Redovito konzumiranje ječma:
- snižava kolesterol
- štiti od raka
- sprječava nagle promjene glukoze u krvi
- daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E
- liječi upale
- čisti organizam
- pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja
- pomaže pri mršavljenju