Biona
Amarant 300g Biona
4,55 KMAmaranth ima izvanredan nutritivni sastav, odličan je izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, tri puta više vlakana od pšenice. Obiluje mineralima i vitaminima, a ne sadrži gluten. Sadži vrijedne aminokiseline. Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za sve uzraste, od kolijevke pa do smrti
Biozačin 150g Biona
3,85 KMPrirodan i zdrav začin bez pojačivača okusa, šećera i drugih aditiva. Osnova je morska sol sa primjesama susama, đumbira, sojinih mrvica te standardnih sastojaka svih začina: celera, peršuna, korijandera, “curry”-a, mrkve, bijelog i crvenog luka i dr.
Biozačin 200g Biona
4,45 KMPrirodan i zdrav začin bez pojačivača okusa, šećera i drugih aditiva. Osnova je morska sol sa primjesama susama, đumbira, sojinih mrvica te standardnih sastojaka svih začina: celera, peršuna, korijandera, “curry”-a, mrkve, bijelog i crvenog luka i dr.
Ćurekot mljeveni 150g Biona
4,75 KMSjeme čurekota je od pamtivijeka cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava.Ove male sjemenke sadrže proteine,ugljikohidrate,zasićene i nezasićene masne kiseline,tiamin,niacin,folnu kiselinu,kalcij,željezo.
Đumbir u prahu 100g Biona
4,35 KMĐumbir je ljuti začin koji poboljšava aromu i okus jela i ubrzava varenje hrane.
Ječam 500 gr Biofan
4,25 KMJečam je žitarica iz porodice trava (Poaceae) i zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica.
Lan 100g
1,35 KMLaneno sjeme sadrže supstance koje blagotvorno utiču na ljudsko zdravlje. Bogato je alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja ima pozitivan uticaj na srčana oboljenja, upalu crijeva, artritis i na niz drugih stanja. Laneno sjeme sadrži hemijske supstance poznate kao lignani koje mogu igrati ulogu u prevenciji raka dok ih pripremljeno ulje lanenog sjemena ne sadrži. Bogato je i omega 3 masnim kiselinama. Samljeveno laneno sjeme može se pomiješati sa vodom, sokom i jogurtom te popiti. Može se koristiti kao posip za razna peciva, salate itd.
Mljeveni lan 200g
3,10 KMLan je odličan izvor tiamina, riboflavina i drugih vitamina. Od minerala sadrži bakar, magnezij,fosfor mangan i dr. Brašno od lana je dobar izvor dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti nivo holesterola te smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomaže kod konstipacije i stabilizira nivo šećera u slučaju dijabetesa. Mljeveni lan je dobar izvor fitohormona lignana, koji ublažava simptome menopauze, smanjuje rizik od pojave raka dojke. Sastav: mljeveni lan.
Oljušteno sjeme tikve 100g Biona
3,10 KMBundevino sjeme ima izvanredne nutritivne i ljekovite karakteristike. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K.
Proso 500g Biona
3,60 KMProso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata/bazna žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog/baznog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge. Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za “vezivanje” jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.
Quinoa 300g Biona
7,50 KMQuinoa se zove još i majkom svih žitarica. Prepuna je zdravih minerala i vitamina uključujući: oleinsku kiselinu i omega 3 masne kiseline, flavonoide, esencijalne minerale među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.
Ražene pahuljice 300g
2,50 KMRaž je veoma bogata vitaminima i mineralima i lako je probavljiva. Veoma je značajna u prevenciji karcinoma prostate i kod rizičnih faktora u vezi sa kardiovaskularnim bolestima. Raž održava normalni nivo holesterola i šećera, reguliše rad crijeva i održava crijevnu mikrofloru. Povećava osjetljivost inzulina i tako spriječava razvoj dijabetesa tip 2. Kao i ostale žitarice, bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (1,5 mg, niacina (4,3 mg), tiamina (0,3 mg), dobar je izvor riboflavina (0,3 mg,) i vitamina B6 (0,3 mg)…