Novosti

Važnost kolagena za našu kožu

Kada se pogledamo u ogledalu, često tragamo za znakovima starenja na licu – sitnim borama, smanjenom elastičnošću kože i gubitkom sjaja. Jeste li se ikada pitali šta se zapravo događa ispod površine naše kože kako starimo? Ključ je u bjelančevini po imenu kolagen.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljenija bjelančevina u našem tijelu, čineći oko 30% ukupnih bjelančevina. On je osnovni sastojak kože, kose, noktiju, kostiju i zglobova. Zamislite kolagen kao „ljepilo“ koje drži naše tijelo zajedno. Kada je riječ o koži, kolagen joj pruža čvrstoću i elastičnost.

Pad produkcije kolagena s godinama

S godinama, naša prirodna produkcija kolagena opada. Već oko 25. godine života, počinjemo gubiti otprilike 1% kolagena godišnje. To znači da do 50. godine možemo izgubiti gotovo četvrtinu ukupnog kolagena u tijelu! Rezultat ovog pada su vidljive bore, smanjena elastičnost kože i suhoća.

Prednosti dodatnog unosa kolagena

S obzirom na smanjenje prirodne produkcije kolagena, logično je pretpostaviti da dodatni unos kolagena može pomoći. I zaista, istraživanja pokazuju da dodaci kolagena mogu:

  • Povećati elastičnost kože
  • Smanjiti vidljivost bora
  • Pomoći u hidrataciji kože
  • Podržati zdravlje noktiju i kose

Osim estetskih prednosti, kolagen također pridonosi zdravlju zglobova i kostiju, čineći ga esencijalnim dodatkom prehrani kako starimo.

Zaključak

Kolagen kao dodatak ishrani nikako nije trend! On je ključna bjelančevina našeg tijela koja igra esencijalnu ulogu u održavanju mladolikog izgleda kože. Dok je nemoguće potpuno zaustaviti starenje, uzimanjem dodataka kolagena možemo pružiti podršku za svoju kožu i pružiti joj nutrijente potrebne za zdravlje i vitalnost. Zapamtite:

Zapamtite: Iza svake blistave kože, kose i noktiju, krije se priča o pažnji i ljubavi prema sebi.