Savjeti

Bijeli sljez – Althaeae radix

Bijeli sljez - Althaeae radix
Bijeli sljez - Althaeae radix
Bijeli sljez – Althaeae radix

PORIJEKLO

Smatra se da je bijeli sljez porijeklom iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih dijelova Sredozemnog mora. Odatle se raširio čak u Austriju i Ameriku. U mnogim zemljama zapadne i srednje Europe uzgaja se zbog korijena, lista i cvijeta koji se upotrebljavaju u medicini. Kod nas ga ima po riječnim otocima, kao i po vlažnim livadama, pored puteva i drugdje.

Rasprostranjen u vlažnim oblastima širom Europe, bijeli sljez je biljka visoka obično 1 m. Zbog dlačica na stabljici i velikih listova podsjeća na somot. U kasno ljeto okićena je nježnim ružičastobijelim cvjetovima koji kratko traju jer ih zamjenjuju pljosnati obli plodovi. Bijeli sljez se cijeni prije svega zbog svog debelog bijelog vlaknastog korijena, koji su još stari Rimljani smatrali izuzetno ukusnim.

OPIS

Bijeli sljez je višegodišnja zeljasta biljka, sa jakim korijenovim sistemom. Korijen je razgranat, mesnat, izvana blijedožute a iznutra bijele boje i sluzav. Ukus mu je slatkast. Iz korijena prvo izbijaju zeleni, okrugli listovi, a tek nakon njih izbija više uspravnih stabljika, visine 60-120 cm, sa krupnim naboranim listovima. Liska je srcastog do izduženo jajastog oblika sa zaoštrenim vrhom, po obodu jako nazubljena. Dužina liske je 5-10 cm.

U pazuhu listova javljaju se bijeli do blijedoružičasti cvjetovi. Krunica je sastavljena od 5 latica. Cvijeta od juna do septembra. Cijela biljka je obrasla sivobijelim dlačicama. Sjeme je u obliku okrugle pločice, bolje nepržene kafe. Bijeli sljez lahko uspijeva iz sjemenja. Posijte ga u proljeće na vlažnom zemljištu, i to na mjestu gdje će ova biljka imati mnogo sunčeve svjetlosti.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Biljka sadrži sluz, vrlo razgranat polisaharid, koji se sastoji od D- galaktoze, L-ramnoze, D-glukuronske i D-galakturonske kiseline. Osim sluzi, sadrži i heterozide flavonoida kao što je hipoletin, te fenolske kiseline.

Bijeli sljez je biljka bogata sluzi, vrstom ljepljivog soka ili gela koji djeluje veoma umirujuće na nadražena ili upaljena tkiva. Na koži se može koristiti za apscese, čireve i varikozne vene. Ako se pije, liječi upale u probavnom sistemu, od čireva u ustima i želucu. Korijen sljeza posebno je koristan za ta stanja. Sljez je biljka nježne teksture i nježnog djelovanja.

POMAŽE KOD PROBAVE I URINARNOG TRAKTA

Bijeli sljez može pomoći i kod crijevnih bolesti jer regulira stolicu: pomaže i kod proljeva i kod zatvora. Pomaže i kod lakših upala želučane sluznice (gastritisa). Također se koristi kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

KOD KAŠLJA

Sljez djeluje umirujuće na nadraženu sluznicu dišnih puteva. Sluzi koje sadrži sljez oblažu u tankom sloju sluznicu te tako smiruju nadražujući suhi kašalj i promuklost.  Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na plućni katar. Preporučuje se kao lijek protiv neugodnih simptoma bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća.

LJEKOVITO DJELOVANJE

  • Kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća,
  • Kod katara u mokraćnom mjehuru,
  • Bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće,
  • Koristan je i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr.
  • Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju različitih bolesti.

Dr. Plant čaj bijeli sljez (Althaeae radix) 50g

6,95 KM
Sastav: Osušen i oguljen korijen bijelog sljeza. Pripremanje i upotreba: 1-2 kašikice čaja preliti sa 2dl hladne vode i ostaviti da stoji sat vremena, procijediti i piti. Djelovanje: Djeluje umirujuće na dišne puteve.    


PRIPREMA I KORIŠTENJE

  • 1-2 kašikice čaja preliti sa 2 dl hladne vode
  • ostaviti da stoji sat vremena
  • zatim procijediti i piti 3x dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj bijeli sljez  provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts