Savjeti

Komorač plod – Foenculi fructus

Komorač plod - Foeniculum vulgare mill.
Komorač plod - Foeniculum vulgare mill.
Komorač plod – Foeniculum vulgare mill.

PORIJEKLO

Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Komorač potiče iz Sredozemlja, a danas se uzgaja u toplijim krajevima Europe, u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Navodno se već prije 5.000 godina koristio u Kini i Mezopotamiji, a u antičkoj Grčkoj se komorač preporučivao dojiljama za povećanje količine mlijeka.

OPIS

Komorač je dvogodišnja biljka koja raste do dva metra u visinu. Prve godine rastu samo listovi i razvija se korijen, a u drugoj stabljika i cvjetići.

Ima visoku, šuplju, razgranatu stabljiku, donji listovi su višestruko perasto razdijeljeni, a gornji listići igličasti i tanki. Cvjetići su žuti, mali, u gustim cvatovima. U kulturama postoje dvije varijante, gorki i slatki komorač.

Plodovi, tj. sjeme, obje varijante se razlikuju u boji, mirisu i okusu: gorki komorač je žućkasto- zelenkasto- smeđe boje, miriše jako aromatično i ima pomalo gorkast okus. Slatki komorač je svjetliji, miriše jače i ima slatkasti okus, sličan anisu. Slatki komorač raste na poljima, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Sabiru se svi dijelovi. Korijen vadimo u martu i aprilu, biljku i plod koristimo svježu ili ju sušimo sve do sazrijevanja ploda u rujnu, kad se i sabire plod.

Kao lijek spominje se još u staroj kineskoj medicini nekoliko tisuća godina prije Krista, te u Egipatskim zapisima na papiru. Komorač spada u najstarije ljekovite biljke u povijesti proučavanja ljekovitog biljka.

LJEKOVITA SVOJSTVA KOMORAČA

Jedna šolja biljnog čaja od komorača obogatit će vas vitaminima A, B, C i D, antioksidansima i aminokiselinama, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, magnezijem, manganom, molibdenom, natrijem, sumporom i cinkom.

ČAJ ZA ČIŠĆENJE I MRŠAVLJENJE

Čaj od komorača je diuretik te pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela.
Povećava zdrav protok urina i štiti jetru od oštećenja alkoholom. Pomaže kod liječenja bolesti kao što je žutica. Čišćenjem krvi poboljšava se i funkcija bubrega i sprječava bubrežni kamenac.

Redovito čišćenje ovim čajem može poboljšati zdravlje vaših zglobova te umanjiti rizik od artritisa i gihta. Osim toga, čaj od komorača može smanjiti zadržavanje vode u vašem tijelu. To ubrzava vaš metabolizam i omogućuje vam da brže sagorite višak masti ili istopite celulit. On također ima sposobnost regulacije vašeg apetita.

ODLIČAN ZA PROBAVU

Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili želučanih grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva.

Komorač smanjuje stupanj kiselosti u želucu i crijevima te istovremeno pomaže u liječenju grčeva i mučnine i oslobađa crijeva nametnika i bakterija. Dobar je čak i za bebe koje pate od grčeva.

JAČA SRCE

Antioksidansi i vitamini će vam sniziti razine lošeg holesterola i regulirati krvni pritisak.

Na taj bi vam način čaj od komorača kao dodatak vašoj prehrani, uz malo tjelovježbe i izbjegavanje masne hrane mogao pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • potiče jače izlučivanje mlijeka u dojilja,
 • sprječava upalu dojki i začepljenja uz pomoć vrućeg obloga od kuhanog korijena,
 • regulira mjesečnicu i potiče rad jajnika,
 • smiruje probavni sistem kod žena,
 • jedno je od najboljih sredstva za slabe i malokrvne žene,
 • pomaže kod oboljenja želudca, bubrega, crijeva, jetre i pluća,
 • jača želudac, i pojačava varenje hrane,
 • pojačava izbacivanje sekreta iz pluća, želudca i crijeva i smiruje grčeve crijeva naročito kod dojenčadi i djece,
 • smiruje kašalj i astmatične napade, naročito kod teškog disanja i jake sluzi – sekreta – katara,
 • kod bolesti srca kao što su angina pektoris, arterioskleroza,
 • pojačavanje izlučivanje mokraće, odstranjuje parazite iz crijeva,
 • čisti oči i jača vid,
 • kod reumatskih bolesti i gihta,
 • kod bolesti krvnih žila, naročito visokog pritiska i kardiovaskularnih tegoba.

Dr. Plant čaj komorač plod (Foeniculi fructus) 40g

5,35 KM
Sastav: Osušeni plodovi komorača. Pripremanje i upotreba: 1 kašiku suhog ploda usitniti u tarioniku i preliti sa 2,5dl ključale vode, poklopiti i nakon 10 minuta procijediti i piti (3x dnevno). Djelovanje: Kod nadimanja i grčeva u želucu i crijevima.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 kašiku suhog ploda usitniti u tarioniku i
 • Preliti sa 2,5 dl ključale vode
 • Posudu poklopiti i sačekati 10min
 • Čaj procijediti i u toku dana piti 3 šolje dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj komorač plod provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts