Savjeti

Majčina dušica – Thymus serpyllum

Majčina dušica - Thymus serpyllum
Majčina dušica - Thymus serpyllum
Majčina dušica – Thymus serpyllum

PORIJEKLO

Majčina dušica potječe iz južne Europe, a koristili su je još i drevni Egipćani. Stari Rimljani majčinu dušicu stavljali su u zalihe žitarica kako se ne bi pokvarile. Majčina dušica raste po suhim i sunčanim mjestima, na livadama, pašnjacima i na kamenju. U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji je vrlo rasprostranjena. U Europi se može naći u Velikoj Britaniji, od juga Švedske do istoka Francuske, te po Mađarskoj i Rumuniji.

Često se pojavljuje u većim skupinama uzduž međa, na suhim rubovima šuma, sunčanim mjestima bez stalne vlage i sjene. Odlična je medonosna biljka. Smatra se kako je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.

OPIS

Majčina dušica je jedna od najpoznatijih i u narodu veoma omiljenih ljekovitih biljaka. Majčina dušica je trajna 20-30 cm visoka, grmasta biljka. Listovi su nejednake veličine i oblika, od linearnih do okruglastih, jajastih, po rubu cijeli, grubi, gotovo kožasti. Roze do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i prijatnog mirisa.

Cvjeta cijelog ljeta i vrlo je prijatnog i aromatičnog mirisa. Raste kao polegao žbunić, na sunčanim suhim padinama, kamenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima, na poljima, uz puteve i uz more. Od majčine dušice skupljanju se zeljasti izdanci u cvijetu, suše na zraku, u hladovini, i potom dobro pakuju da se očuvaju i miris i boja.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Majčina dušica sadrži ljekovita svojstva od kojih su najvažniji karvakrol, timol, eterična ulja, gorke tvari i flavoni koji pomažu u borbi protiv bolesti (posebice kod onih koje imaju simptom kašlja).

Majčina dušica koristi se stoljećima u tradicionalnoj medicini. Ima antiseptička svojstva i pozitivno djeluje na probavni sistem. Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe.

OTVARA APETIT

Dvije kašike kamilice preliti sa dva decilitra ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti sat vremena da odstoji, a zatim procijediti. Čaj piti hladan i nezaslađen pola sata prije jela.

POMAŽE KOD KAŠLJA

Majčina dušica efikasno djeluje i kod umirivanja kašlja. Može da pomogne kod skupljanja sluzi u nosu uslijed prehlade, polenske groznice i astme.

DOBRA ZA PROBAVU

Istraživanja su pokazala da flavonoidi u sastavu majčine dušice – metilhavikol i timol – opuštaju mišiće. Biljka se zbog toga u velikoj mjeri koristi kao antispazmolitik u liječenju problema s probavom kao što su nadimanje, podrigivanje, zadržavanje gasova, lijenih crijeva i nedovoljno lučenje žuči. Adstringentni tanini štite utrobu od iritacije i ublažavaju proljev, dok antiseptična ulja suzbijaju infekcije poput dizenterije i gastroenteritisa.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • Ima protuupalna, antibaktka, antivirusna i antifungalna svojstva.
 • Pomaže u liječenju astme, hroničnog bronhitisa i emfizema pluća.
 • Olakšava iskašljavanje, umiruje jaki kašalj i sprječava daljnje širenje upale.
 • Regulira menstruaciju, ublažava menstrualne bolove i grčeve te ubrzava
  normalan porođaj.
 • Koristi se za liječenje upale zubnog mesa (gingivitis), afti, bakterijske upale
  mokraćnog mjehura i grčeva u želucu.
 • Korisna je u liječenju nervoze, migrene, epilepsije, depresije i neuroze.
 • Može pomoći i oboljelima od multiple skleroze.

Dr. Plant čaj majčina dušica (Serpylli herba) 40g

4,60 KM
Sastav: Osušeni nadzemni izdanci majčine dušice. Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike čaja preliti sa 2dl vrele vode i poklopiti, nakon 10 min procijediti i piti. Djelovanje: Pomaže kod tegoba dišnih puteva, djelotvorna kod nesanice.


PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1-2 čajne kašike čaja preliti sa 2 dl vrele vode
 • Poklopiti i ostaviti 10 min
 • Procijediti i piti (3x dnevno)

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj od majčine dušice provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts