Savjeti

Maslačak korijen (Taraxaci radix)

Maslačak korijen (Taraxaci radix)
Maslačak korijen (Taraxaci radix)


PORIJEKLO

Maslačak je iz porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae). Obično se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom. Pojavljuje se na livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali ondje mu je rozeta mnogo manja. Izgled biljke se uvelike mijenja ovisno o staništu.

OPIS

Maslačak je zeljasta, višegodišnja biljka ispunjena mliječnim sokom. Listovi su po obodu testerasto usječeni i obrazuju prizemnu rozetu. Jezičasti i cjevasti cvjetovi žute boje sakupljeni su u glavičaste cvati. Plod je ahenija prilagođena za raznošenje vjetrom. Iz vrlo razvijenog korijena izraste rozeta s krupno pilastim duguljastim lišćem. Iz središta rozete izdiže se do 30 cm visoka cvjetna okrugla i šuplja stapka bez lišća, na čijem je vrhu jarkožuti cvat sastavljen od mnogih jezičastih cvjetova. Kad latice cvijeta otpadnu, ostaju sjemenke s perjanicom, u obliku prozirne kugle koje vjetar lako raznosi.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij. Znanstvenici su otkrili da je najljekovitiji dio maslačka njegov korijen.

Korijen maslačka (Taraxacum officinale), se u velikoj mjeri koristi u Aziji kao lijek za jetru (disfunkcija jetre, ciroza jetre, hepatitis). Pored liječenja bolesti jetre korijen ove biljke ima primjenu i u liječenju žuči, bubrega, limfi, infekcija, oteklina, virusa kao i zadržavanju vode u organizmu. Korijen je izuzetno dobar kod liječenja ženskih oboljenja, naročito u prevenciji i liječenju bolesti dojki (cisti, karcinoma, tumora) i problema sa dojenjem i majčinim mlijekom. Korijen ove biljke se preporučuje i za liječenje zatvora, kod problema sa varenjem i gorušicom.

Nedavno je otkriveno da čaj od maslačka djeluje antikancerogeno. Za razliku od hemoterapije i zračenja koje ubijaju sve ćelije, ekstrati iz korijena maslačka ubijaju isključivo ćelije raka.

ANTIKANCEROGENO DEJSTVO

Korijen maslačka može pomoći u borbi protiv raka. Provedena su mnoga znanstvena istraživanja na tu temu, poput onog na sveučilištu Windsor u Kanadi. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt korijena maslačka djeluje inhibitorno na rast tumorskih stanica te da ih nakon 48 sati uništava.

Također je pokazano da maslačak ne djeluje štetno na zdrave stanice, već samo na tumorske te da maslačak sprječava širenje raka na druga tkiva u organizmu.

KORIJEN MASLAČKA UTIČE NA DETOKSIKACIJU

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija. Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), edema i slično.

Kapi korijena maslačka se preporučuju za ženska oboljenja, kao što su, problemi u menopauzi, problemi sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu razine inzulina u tijelu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • ubrzava oporavak
 • usporava širenje karcinoma
 • onemogućuje razvoj hroničnih bolesti
 • pomlađuje i njeguje kožu
 • poboljšava pamćenje
 • pomaže održavanju hormonalne ravnoteže
 • regulira krvni pritisak
 • povećava apetit
 • djeluje protuupalno, antibakterijski i antivirusno
 • snižava razinu ukupnog holesterola i
 • poboljšava odnos dobrog i lošeg holesterola

Dr. Plant čaj maslačak korijen (Taraxaci radix) 50g

5,95 KM
Sastav: Osušen i usitnjen korijen maslačka. Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku korijena maslačka preliti sa 2dl vode, ostaviti 15min da odstoji procijediti i piti. Djelovanje: Regulira razinu holesterola i potiče rad žuči.

Dr. Plant kapi korijena maslačka ( Taraxacum officinale) 30ml

8,90 KM
Tinktura korijena maslačka pojačava lučenje i sekreciju žuči, koristi se kod različitih stanja i problema vezanih za žuč i jetru, a najčešće kod upale i kamena u žuči.  

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 supenu kašiku preliti sa 2dl ključale vode
 • nakon 15 minuta procijediti
 • piti 3x dnevno
 • kapi korijena maslačka uzimaju se 3x dnevno 20-30 kapi

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj i kapi korijena maslačka provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts