Savjeti

Kadulja – žalfija – Salvia officinalis

Kadulja - žalfija - Salvia officinalis
Kadulja – žalfija – Salvia officinalis

PORIJEKLO

Najstariji zapisi o ljekovitosti kadulje sežu više od 4000 godina u prošlost. Drevni Egipćani su je uglavnom koristili kao lijek za neplodnost, ali koristila se i u liječenju teških bolesti epidemija poput kuge. Porijeklo vodi s obala Mediterana, ali se zbog svojih ljekovitih i kulinarskih svojstava proširila po cijelom svijetu.

Ima je širom kamenjara Hercegovine, Jadranskog primorja, Dalmacije, Crne gore. Prisutna je svuda po mediteranskom bazenu. Uzgajana kadulja uspijeva i u različitim predjelima svijeta s kontinentalnom klimom. Zimi joj je u tom slučaju potrebna zaštita u obliku pokrova od smrekovih grana, jer je osjetljiva na hladnoću.

OPIS

Kadulja je (ljekovita biljka, ali se koristi i kao začin) višegodišnja biljka u obliku zbijenog, razgranatog grma visine 30-60 cm. Stabljika i listovi su dlakavi. Listovi su srebrenasto bijele boje, ovalnog oblika, na rubu dvostruko nazubljeni. Biljka cvate od maja do jula modroljubičastim, rjeđe bijelim cvjetovima koji su skupljeni u razmaknute pršljenove.

Modroljubičasti cvjetovi rastu na vrhovima stabljike. Svi dijelovi biljke imaju jak, aromatičan miris koji se ne gubi sušenjem. Raste divlje, ali se i uzgaja. Njemački trgovci vinom nekada su dodavali kadulju rajnskim vinima da bi poboljšali njegovu aromu, dok se esencijalno ulje i danas koristi u proizvodnji parfema.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Kadulja se nerijetko koristi kao začin, a također je popularan lijek i u biljnoj medicini te se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Kadulja sadrži adstringirajuća, antibakterijska i antiseptična svojstva. Kadulja se u povijesti najviše spominje za liječenje bolesti usne šupljine i grla te liječenje reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja i upale mjehura.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grgljajte čaj od kadulje.

SNIŽAVA VISOK HOLESTEROL

Osim što pomaže zadržati razinu holesterola u normali, čaj od kadulje je također pokazao kako smanjuje razinu LDL (“loš holesterol) te poboljšava ukupnu razinu holesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od kadulje poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava. Usprkos malom broju istraživanja, čaj od kadulje pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok holesterol.

POMAŽE KOD MENOPAUZE

U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili. Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.

POTIČE ZDRAVO MRŠAVLJENJE

Čaj od kadulje i preslice smanjuje apetit, a evo i recepture. Dvije kašike kadulje i kašiku preslice prelijte litrom vrele vode. Mješavinu procijedite nakon deset minuta. Čaj pijte nekoliko puta u toku dana. Ovu čajnu mješavinu nemojte piti neograničeno. Čaj od kadulje je poznat po tome da ubrzava metabolizam, te pomaže kod gubitka težine.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • Bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja odnosno upala.
 • Liječi želučane, crijevne i žučne probleme.
 • Bolesti usne šupljine, grla i krajnika.
 • Dobar za upalu mokraćnih puteva.
 • Dobar za upalu desni.
 • Pročišćava krv.
 • Čisti dišne puteve (čisti sluz iz dišnih puteva).
 • Pomaže kod gripe.
 • Poboljšava pamćenje.
 • Pomaže kod karcinoma
 • Pomaže kod sprečavanja moždanog udara.
 • Pomaže kod oštećene jetre.
 • Pomaže kod pretjeranog znojenja (noćno znojenje).
 • Pomaže kod oboljenja žlijezda.
 • Pomaže u liječenju nervoza, razdražljivosti i vrtoglavice.
 • Smanjuje probavne smetnje.

Dr. Plant čaj kadulja (Salviae folium) 40g

4,15 KM
Sastav: Osušeni listovi kadulje Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku čaja preliti sa 2dl vrele vode i poklopiti, za potrebe ispiranja 2 čajne kašike, nakon 10 min procijediti i piti. Djelovanje: Koristi se za ispiranje usne šupljine i grla, smanjuje znojenje i povećava apetit, pročišćava krv i smiruje upale crijeva i želuca.


PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • Jednu čajnu kašiku čaja preliti sa 2dl vrele vode i poklopiti
 • procijediti nakon 10 minuta
 • piti tri puta dnevno ili ispirati više puta na dan

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj kadulju provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts