Savjeti

Preslica – Equiseti herba

Preslica - Equiseti herba
Preslica - Equiseti herba
Preslica – Equiseti herba

PORIJEKLO

Preslica raste u močvarama i barama širom Europe i SAD-a. Njena plodna stabljika vene, a umjesto nje izraste visoka neplodna stabljika s nekoliko prstenova lišća. Ova biljka, koja neodoljivo podsjeća na četku, nekada se koristila kao abrazivno sredstvo za ribanje šerpi ili za glačanje hrapavog drveta. Samonikla biljka koju često nalazimo na vlažnim mjestima i u šumama.

OPIS

Preslica je običan i rasprostranjen korov, a spada u rod papratnjača. Crna i poput vrpce podzemna stabljika rasprostranjuje se u širinu i dubinu, vrlo je otporna, radi čega se preslica kao korov vrlo teško iskorjenjuje. Rano u proljeće preslica istjera iz zemlje najprije nerazgranjenu plodnu stabljiku svijetlosmeđe boje, koja na vrhu nosi klas sa sporama. Te se plodne stabljike ne sabiru, iza ovih pojavljuju se neplodne stabljike zelene boje, visoke oko 30 cm, čiji se listići granaju u pršljenima, a pršljeni su prema vrhu sve manji, te svojim oblikom podsjećaju na jelu i omoriku.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Preslica je bogata mineralima. Glavni je silicijum, za koji se vjeruje da pojačava vezivno tkivo i djeluje protiv artritisa. Stabljika sadrži flavonoide – koji djeluju kao antioksidansi i diuretici – organske kiseline i nikotin.

Upotrebljavaju se neplodne stabljike i sakupljaju se ljeti. Stabljike sa smeđim šarama ne smiju da se koriste jer to dokazuje da su ih napali paraziti. Poslije sušenja stabljike mogu da se upotrijebe jedino ako su zadržale zelenu boju. Preslica se mahom koristi kao prašak, a svjež najčešće u obliku tečnog ekstrakta ili tinkture.

Ekstrakti preslice, tradicionalno se koriste u liječenju mnogobrojnih oboljenja, npr., genitalnih i urinarnih infekcija, oboljenja bubrega, problema s prostatom, zatim gojaznosti, artritisa, čireva koji krvare i tuberkuloze. Silicijum u sastavu preslice smatra se odličnim sredstvom za jačanje vezivnog tkiva – u tetivama, ligamentima, hrskavici i kostima – što objašnjava efikasnost ove biljke u liječenju reumatskih bolova. Preslica se propisuje i protiv celulita, masnih naslaga koje se nagomilavaju na butinama i zadnjici. Ova biljka bogata je mineralima i preporučuje se osobama sklonim prijelomima kostiju. Koristi se i u liječenju tetanije – nekontrolisanog trzanja i drhtanja.

Preslica se propisuje kod unutrašnjeg i spoljašnjeg krvarenja i za liječenje vaginalnog sekreta. Godine 2002. ruski naučnici dokazali su da je odlično preventivno sredstvo protiv hepatitisa.

PRIRODNI DIURETIK

Preslica slovi za jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može pojačati eliminaciju vode iz organizma i do 30 posto. Njemačka komisija E odobrila je njeno korištenje kao prirodnog diuretika kod edema. To je ujedno i stežuća (adstringentna) biljka, tako da je izvanredna za zdravlje urinarnog trakta.

Pomaže kod upala, krvarenja, cističnih ulceracija, cistitisa i infekcija. Smatra se posebno učinkovitom u slučaju upale ili benignog povećanja prostate. Koristi se i za otapanje, smanjivanje i tjeranje bubrežnih kamenaca.

ZA JAČANJE KOSTIJU

Preslica sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline. Sposobna je apsorbirati jedinstvene minerale iz tla poput silicijevog dioksida, koje nije lako naći u drugim biljkama. Zbog velikog udjela minerala i drugih nutrijenata preslicu nazivaju i biljkom koja remineralizira organizam. Preporučuje se za obnavljanje koštanih tkiva nakon traume ili tjelesne dekalcifikacije.

Preslica pomaže kod stegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice. Zbog antiupalne aktivnosti korisna je i kod reumatoidnog artritisa. U ovu svrhu, švicarski herbalist Abbe Kuenzle preporučuje svakodnevno ispijanje šalice čaja od preslice tijekom godine dana. Zahvaljujući njemu, bol od reumatizma i gihta će nestati.

Urološke kapi u čijem je sastavu i preslica služe za očuvanje zdravlja mokraćnih puteva, kod blagih tegoba pri mokrenju i infekcije mokraćnih kanala.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • gubitka pamćenja
 • hemeroida
 • menopauze
 • gingivitisa i tonzilitisa
 • dijabetesa
 • upala dišnih organa
 • anemije
 • raka kostiju, mjehura, bubrega i prostate

Dr. Plant čaj preslica (Equiseti herba) 40g

4,05 KM
Sastav: Osušeni nadzemni dio preslice. Pripremanje i upotreba: Jednu kašiku čaja preliti sa 2dl vruće vode i poklopiti, nakon 10 min procijediti i piti. Djelovanje: Kod bolesti mokraćnih puteva, kod pijeska u bubrezima, djeluje dijuretički.

Dr. Plant kapi preslice (Equiseti herba) 30ml

6,70 KM
Kapi preslice izbacuju višak tečnosti iz organizma, pomažu u uklanjanju nakupljenih bakterija u mokraćovodu i mjehuru.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 čajne kašike preliti sa 2 dl ključale vode
 • nakon 10 minuta procijediti
 • piti 3x dnevno
 • urološke kapi koristiti 3x dnevno 20-30 kapi

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj preslice i urološke kapi provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts