Savjeti

Zeleni čaj – Camellia sinensis folium

Zeleni čaj - Camellia sinensis folium
Zeleni čaj - Camellia sinensis folium
Zeleni čaj – Camellia sinensis folium

PORIJEKLO

Porijeklom iz Kine i Indije, čaj je i danas jedna od najvažnijih biljaka koja se gaji u tim zemljama. Crni i zeleni čaj dobivaju se od iste biljke, samo se lišće prerađuje na različite načine. Zeleni čaj vuče porijeklo iz Kine i Japana od prije nekoliko hiljada godina, prema legendi o zelenom čaju iz 2750. godine pr. Kr., a otkrio ga je kineski car Shen Nung.

OPIS

Zeleni čaj je grmolika, zimzelena tropska biljka bez mirisa, s krutim, zašiljenim, kožastim, sjajnim, eliptičnim listovima, nazubljenim po ivicama. Cvijet je bijel i mirišljav. Grm se orezuje na visinu od jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja. Najbolje sorte beru se u martu, kad su listovi još sasvim mali. Ovaj grm može da dosegne visinu od 10m.

Cvjetovi obje biljke su bijeli i slatkog mirisa, a plodovi su okrugle čahure. Poput, bijelog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća – zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Upotrebljavaju se listovi koji se sakupljaju cijele godine, obično ručno i koriste se za spravljanje crnog ili zelenog čaja. Lišće koje raste na samom vrhu biljke je najaromatičnije. Beru se samo lisni pupoljak i dva susjedna mlada lista. Crni čaj se fermentira, a zeleni se popari i njegovi aktivni sastojci su jači. Čaj se pije kao infuza, sam ili u kombinaciji s drugim biljkama, npr. nanom ili limunom. List čaja služi za spravljanje farmaceutskih preparata, uključujući praškove i ekstrakte.

Lista čaja od davnina se koriste za spravljanje napitaka koji gase žeđ i ljekovitih napitaka. U tradicionalnoj kineskoj medicini zeleni čaj propisuje se kod velikog broja oboljenja, poput glavobolje, depresije i premora. Čaj je poznat i po tome što produžava život.

Najnovija istraživanja usredočila su se na potencijal zelenog čaja u borbi protiv raka. Neka ispitivanja na životinjama pokazala su da antioksidantni polifenoli u zelenom čaju sprječavaju pojavu raznih vrsta raka – naročito onog koji napada prostatu, pankreas, debelo crijevo i rektum. Ti antioksidanti blokiraju jedinjenja poput nitrosamina i tako potiskuju aktiviranje kancerogenih ćelija i neutrališu uzročnike raka.

Stimulativno i diuretičko dejstvo zelenog i crnog čaja zasnivaju se, prije svega, na količini kofeina koju sadrže. Stimulativno dejstvo čini čaj odličnim lijekom za nervnu iscrpljenost. Njegov diuretički efekat koristan je kao dodatak u raznim dijetama. Čaj također djeluje antibakterijski, a zahvaljujući taninima u svom sastavu odlično je sredstvo za liječenje dijareje.

Prohlađena infuza čaja može da se primjeni i spolja za ublažavanje umornih očiju i nadražene kože. Godine 2002. američki naučnici potvrdili su da pigmenti čaja imaju antiinflamatorno dejstvo.

KARDIOVASKULARNE BOLESTI

Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sistema. Ovaj napitak može smanjiti holesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni pritisak.

ANTIKANCEROGENO DEJSTVO

Istraživanja povezanosti zelenog čaja i kancerogenih oboljenja u ljudi također nisu dala jednostruke rezultate. Ipak, smatra se kako zeleni čaj smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Ekstrakt katehina, sastojka zelenog čaja, dalje se istražuje kako bi se sa sigurnošću utvrdila njegova antikancerogena svojstva.

GUBITAK KILOGRAMA

Zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • Jačanje srca i krvožilnog sistema
 • Smanjivanje lošeg (LDL) holesterola
 • Ubrzavanje metabolizma
 • Reguliranje razine šećera u krvi
 • Davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija
 • Zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno
 • Zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”
 • Jača imunitet
 • Sprečava pojavu karijesa
 • Djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni.

Dr. Plant zeleni čaj ( Camellia sinensis folium ) 50g

5,95 KM
Sastav: Osušeni listovi zelenog čaja. Pripremanje i upotreba: Proključalu vodu malo ohladiti zatim prekriti listićima zelenoga čaja, procijediti nakon 5 min i piti. Djelovanje: Korisiti se za jačanje imuniteta, smanjuje rizik od raka.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • proključalu vodu malo ohladiti zatim prekriti listićima zelenog čaja
 • procijediti nakon 5 minuta
 • piti tri puta dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Zeleni čaj  provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts