Savjeti

Vrkuta – Alchemilla vulgaris

Vrkuta - Alchemilla vulgaris
Vrkuta - Alchemilla vulgaris
Vrkuta – Alchemilla vulgaris

PORIJEKLO

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Riječ je o veoma rasprostranjenoj biljci, koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama. Biljka je visoka od 10 do 40 centimetara i cvate od maja do augusta. Gospin plašt ili vrkuta i raširen biljni rod koji obuhvaća 598 priznatih vrsta koje se mogu naći u Europi, Aziji, te neke i u Africi i Americi.

OPIS

Vrkuta je zelena trajnica visoka 10-40 cm (zavisno od podvrste ali i zemlje i vlage). Listovi su na dugim peteljkama više okrugli ali „krpasto” razdijeljeni na 7-11 režnjeva sa nazubljenim rubom. „Režnjevi” tvore oblik harmonike i blago su ljevkasto udubljeni, u centralnoj udubini a na nazubljenim rubovima lista skuplja se rosa ( od te rose u srednjem vijeku alkemičari su pokušavali napraviti zlato i eliksir života, od tuda i latinski naziv). Vrkuta cvate od maja do augusta (zavisno od tla, vlage, nadmorske visine). Cvat je žutozelen ili zelen na vrhu cvatnih stapki ( koje po sebi imaju manje listiće) a sastoji se od rahlih nakupina majušnih neuglednih cvjetića. Cvijet i biljka nemaju neki posebano izražen miris, okus se preljeva od trpke do ugodno nježne „uljasto-travnate” nijanse.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Vrkuta obiluje vitaminom C, flavonoidima, taninima, eteričnim uljem, lecitinom, saponinima, smolom, salicilnom kiselinom te organskim kiselinama. Vrkuta ili virak je moćna biljka, cijenjena zbog svog ljekovitog djelovanja na ženski reproduktivni sustav. Čaj od vrkute preporučuje se ženama svih dobnih skupina jer pomaže olakšati menstrualne grčeve, uravnotežiti neredovite menstruacije, liječiti neplodnost, endometriozu, spriječiti kapljično i preobilno krvarenje te olakšati tegobe u menopauzi.

Vrkuta je iz davnina cijenjena zbog mogućnosti da zaustavi unutarnje i vanjsko krvarenje, stoga su se tinktura ili čaj virka prepisivali za prekomjerno krvarenje tijekom menstrualnih ciklusa. Poznato je da virak pomaže spriječiti i kapljično krvarenje između menstruacija te djelovati na mnogo drugih tegoba o kojima će više riječi biti u nastavku.

POMAŽE KOD MENOPAUZE I MENSTRUALNOG CIKLUSA

Uz spomenute blagodati za žensko zdravlje, vrkuta djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, regulira menstrualni ciklus te ublažuje simptome menopauze.

Koristi kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. U slučajevima u kojima se menstruacija kod mladih djevojaka unatoč lijekovima ne pojavi, vrkuta i stolisnik pomiješani u jednakim dijelovima sve dovode u red. Kada se vrkuta kombinira s rusomačom, dobiva se lijek protiv svih ženskih bolesti.

Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s vrkutom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom vrkute i koristite poput vaginaleta.

DJELUJE ANTIBAKTERIJSKI

Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da vrkuta sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokok – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da vrkuta ima i antivirusna svojstva.

Znamo li da snažno obnavlja i tonizira maternicu te da pomaže kod zacjeljenja rana, zaključujemo da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV).

POGODNA ZA TRUDNICE

Jedan od težih problema koji muče žene jest nemogućnost začeća.

Vrkuta je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Ona djeluje kao odličan regulator hormona, potiče rast progesterona te dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća. Uz to, učinkovito skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika. Vrkuta može pomoći i kod slabe maternice te zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem maternice.

Kapi vrkute su pogodne  za žensko zdravlje, vrkuta djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, regulira menstrualni ciklus te ublažuje simptome menopauze.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • adstringirajuće i protuupalno djelovanje
 • zaustavlja krvarenje i pomaže kod zarastanja rana
 • liječi grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima
 • koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, uboda insekata te za kožu lica
 • koristi se u liječenju steriliteta
 • umanjuje bolove kod gihta i reume
 • sredstvo za jačanje muskulature kod male djece (u obliku kupke)
 • liječi tegobe bubrega i mjehura te jača cijeli organizam

Dr. Plant čaj vrkuta (Alchemillae herba) 40g

5,95 KM
Sastav: Osušeni nadzemni dio vrkute. Pripremanje i upotreba: 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl vrele vode i poklopiti, nakon 20min procijediti i piti. Djelovanje: Pomaže kod menstrualnih tegoba, ublažava simptome klimakterija, kod bijelog pranja.

Dr. Plant kapi vrkute (Alchemilla vulgaris) 30ml

7,45 KM
Tinktura vrkute je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Vrkuta djeluje i protiv mioma, policistričnih jajnika, cista i endometrioze, menstrualnih tegoba i regulacije ciklusa.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode
 • nakon 20 minuta procijediti
 • piti 3x dnevno
 • kapi vrkute uzimati 20-30 kapi 3x dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj vrkute i vrkuta kapi provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts