Savjeti

Imela – Viscum album

Imela - Viscum album
Imela - Viscum album
Imela – Viscum album

PORIJEKLO

Imela (lat. Viscum) je zimzeleni poluparazitski biljni rod iz porodice Santalaceae, raširen po Europi, Aziji i Africi.

Rodu pripada preko 100 vrsta (107 priznatih) a rastu u obliku okruglastih grmića po stablima bjelogorice i crnogorice. Ti grmovi imele s razgranati, dugi do jedan metar, kožastih žutozelenih listova, žutozelene kore. Bobice bijele imele su otrovne, bijele su boje, veličine graška, a dozrijevaju zimi. Plodovi su ljepljivi i lako se zalijepe za koru drveta, i onda proklijaju, a od njih je moguće napraviti i priručno kućno ljepilo. Samo latinsko ime roda znači lijepak za ptice.

OPIS

Imela je parazitska biljka koja raste u divljini, i to na drveću starom najmanje 15 godina. Može da raste i kada se njene bobice ubace u pukotine s unutrašnje strane kore nekog drveta mehke kore, npr. jabuke, vrbe ili oskoruše.

Raste širom Europe. Njene glatke i razgranate stabljike okićene su kožastim zimzelenim lišćem. U maju se otvaraju bokori sitnih žućkastih cvjetova. Plod, odnosno ljepljiva bijela bobica, zri početkom zime.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Upotrebljavaju se lišće i plodovi. Lišće se sakuplja s proljeća i u jesen i brzo suši dok ne postane žućkastozeleno. Uprkos neprijatnom gorkom ukusu, lišće se koristi za spravljanje preparata za oralnu upotrebu. U njih spadaju infuze, ekstrakti, kapsule i drugi farmaceutski proizvodi.

Značajni aktivni sastojci imele su viskotoksini i lektini, otrovne supstance za koje se, međutim, vjeruje da u malim dozama mogu da poboljšaju imunološki sistem.

Imela je od davnina je poznata po svojim ljekovitim čarobnim svojstvima. Već su i stari Grci znali za njezino ljekovito djelovanje, a u Sjevernoj Europi koristi se od 16. stoljeća protiv različitih tegoba. Hipokrat i Plinije smatrali su je djelotvornim lijekom protiv vrtoglavice, tumora i epilepsije dok ju je u srednjem vijeku Sv. Hildegarda preporučivala protiv srčanih bolesti. Poznati fitoterapeut, njemački župnik Sebastian Kneipp koristio ju je protiv krvarenja i smetnji krvožilnog sistema te kod ženskih tegoba. Dokazano je da dobro djeluje protiv visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, poboljšava rad čitavog limfnog sistema, liječi dijabetes, a djelotvorna je i kod liječenja poremećaja hormonalnog sistema, te preventivno kod skleroze.

Imela intenzivira izmjenu tvari i pojačan rad žlijezda čitavog probavnog trakta, otklanja hroničnu začepljenost i nadutost, normalizira menstruacije, koristi kod prejakih krvarenja iz maternice s neredovitim ciklusom, pomaže protiv zujanja u ušima. Otkriveno je da ima snažno antitumorsko djelovanje. Tvrdi se da ova biljka može da liječi aterosklerozu, ali klinička ispitivanja na ljudima nisu dala očekivane rezultate.

ZA PODIZANJE IMUNITETA

Imela se koristi za podizanje imuniteta (jako imunomodelirajuće djelovanje), tretiranje posljedica hemoterapije (mučnine, loša krvna slika i dr.) dok je po keltskom vjerovanju – lijek protiv negativnih zlih sila i lijek za sve.

Može uništiti stanice karcinoma i ublažiti mučnine. Istraživanje u Njemačkoj pokazalo je da imela djelotvorno utiče na imunološki sistem i da sprječava rast tumora. Taj efekat pripisuje se viskotoksinima i lektinima u njenom sastavu. Ukoliko naučnici budu uspjeli da svedu toksičnost ovih sastojaka na pravu mjeru, imela će biti korisna u borbi protiv raka.

REGULISANJE KRVNOG PRITISKA

Najviše zanimanja privlači njeno djelovanje na niski i visoki krvni pritisak uzrokovan smetnjama u krvotoku. Kako dolazi do potpune ravnoteže krvožilnog sistema, visokog i niskog krvnog pritiska više neće biti, kao ni vrtoglavice, glavobolje i migrene, zujanja u ušima.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • poboljšanje općeg stanja i radne sposobnosti
 • poboljšanje apetita i sna
 • ublažavanje bolova kod tumora
 • bolja podnošljivost kemoterapije
 • poboljšava životnu energiju i podiže imunitet svih ljudskih organa
 • protiv mioma na maternici
 • regulira menstrualni ciklus
 • djeluje odlično na štitnu žlijezdu
 • ublažava tegobe menopauze
 • protiv hormonalnih tegoba
 • otklanja i početke žutice
 • normalizira nepotpuno izlučivanje žuči
 • gube se i uzroci nastanka šećerne bolesti
 • poboljšanje i normaliziranje menstruacije
 • također regulira i normalizira krvni pritisak

Dr. Plant čaj imela (Visci albi herba) 40g

4,15 KM
Sastav: Osušeni dijelovi imele. Pripremanje i upotreba: Jednu čajnu kašiku čaja preliti sa 2dl hladne vode i ostaviti da stoji 6-8h, procijediti i piti. Djelovanje: Koristi se za jačanje rada srca i snižavanje krvnog pritisaka.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 čajnu kašiku preliti sa 2 dl hladne vode
 • poklopiti i ostaviti da stoji 6-8h.
 • procijediti i piti 3x dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj od imele  provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts