Savjeti

Vrbovica – Epilobii herba

Vrbovica - Epilobii herba
Vrbovica - Epilobii herba
Vrbovica – Epilobii herba

PORIJEKLO

Rod vrbovica (Epilobium) obuhvaća oko 160-200 vrsta zeljastih biljaka koje su rasprostranjene po cijeloj zemlji, izuzev tropskog područja. U našoj tradicionalnoj medicini vrbovica se nije baš koristila, iako imamo oko 15 vrsta vrbovica. Naziv su dobile prema obliku lista koji je sličan listu vrbe. Znanstveni naziv roda dolazi od grčkih riječi epi=na i lobium=ljuska, mahuna, što je vezano uz građu cvijeta.

OPIS

U narodu je poznata pod imenima vrbovica, vrbolika ili vrbovac. U proljeće iz rozete prizemnih listova izraste okrugla stabljika visine do 80cm, u gornjem dijelu slabo razgranata, a u donjem često crvenkasta. Pri vrhu stabljike i ogranka pojavljuju se od juna do septembra sitni, svijetloružičasti cvjetovi koji imaju do 12mm u promjeru, plod je izduženi tobolac, sličan mahuni, koji nakon dozrijevanja uzdužno puca na četiri dijela iz kojeg spadaju brojne sitne, crne sjemenke sa karakterističnim čuperkom dlačica. Ova biljka raste u malim cvjetovima čije boje mogu biti od bijele pa sve do crvene. Najčešće je možete naći u šumama i to na čistinama i između borova uz šumske puteve. Postoje brojne vrste vrbovice i potrebno je razlučiti koje su ljekovite, to jest, kojima se najbolje poslužiti. Sitnocvijetna vrbovica, ružičasto cvijeće u vrhu gornjeg lišća, promjer cvijeta 1,5-2,2 cm, četiri kratke brazde na laticama. Donji listovi su nasuprotni, duljine 3-7 cm. Raste na obalama, uz mokre rubove šumskih staza, te na povremeno potopljenim područjima. Koristi se kao ljekovita biljka.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Ova biljka u sebi sadrži veliku količinu ljekovitih tvari koje djelotvorno utiču na naš organizam. Čaj od vrbovice je najpoznatiji u liječenju prostate i hormonskog disbalansa. Vrbovica sadrži: bioflavonoide, kvercetin, miricetin, sitosterol, karoten i veliku količinu vitamina C.

Bioflavonidi koriste organizam uz pomoć “ANTIOKSIDATIVNIH” svojstava koji usporavaju razvoj karcinoma. Čaj od vrbovice ima i antivirusno i antibakterijsko svojstvo koje će pomoći kod prehlada i upala. Kvercetin i miricetin također pomažu kod upala i srčanih oboljenja. Sitosterol u vrbovici pomaže pri popravljanju visokog holesterola. Vitamin C, uz keratin, zaslužni su za pravilan razvoj tkiva i zdravlje kože i očiju.

PROBLEM KOD UVEĆANE PROSTATE

Problemi povećane prostate počinju se pojavljivati uglavnom zbog hormonalnih promjena u tijelu kod muškaraca iznad 40 godina kad se razina testosterona u krvi postupno smanjuje, a povećava razina drugih hormona. Kao rezultat tih hormonskih promjena, dolazi do problema abnormalnog rasta prostate. Neki od simptoma oboljenja prostate su često mokrenje, nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura, slabost, problemi s ejakulacijom, bol u donjem dijelu trbuha.

Čaj od vrbovice se za liječenje problema prostate pokazao učinkovitijim od čajeva od brusnice ili bundeve koji se često preporučuju. Istraživanja su pokazala da polifenoli koji se nalaze u čaju od vrbovice smanjuju širenje ćelija prostate – na taj način pomažu u benignoj hiperplaziji, to jest u uvećanju prostate. Osim toga, pogodno djeluje na zaustavljanje rasta malignih stanica.

ANTIMIKROBNO DJELOVANJE

Zbog svog ljekovitog sastava listovi vrbovice se koriste kao topli oblog (ili u obliku masti) kod kožnih oboljenja, za ublažavanje i rješavanje neugodnih čireva na koži, liječenje ekcema i psorijaze jer ima antibakterijsko djelovanje.  Mast se kod nas nažalost ne koristi toliko često premda je učinkovita i dokazano djelotvorna.

POMAŽE KOD ŽENSKIH OBOLJENJA

Svilovina ili vrbovica preporučuje se ženama za vrijeme menstrualnog ciklusa jer će smanjiti bolove. Za vrijeme bolnih menstruacija, obilnih krvarenja i teških grčenja, čaj od vrbovice vam može pomoći da smanji sve tegobe. S obzirom na svoja protuupalna svojstva, pomoći će u bolovima koje osjećate za vrijeme ciklusa kao što su glavobolje. bol u zglobovima i trbuhu.

Kapi vrbovice se preporučuju kao prevencija i kao pomoć kod već nastalih problema s prostatom. Vrbovica pročišćava organizam i otklanja urološke tegobe djeluje kao diuretik i ima protuupalno djelovanje na urinarni sustav.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • povećane prostate
 • bolnog i otežanog mokrenja
 • infekcija prostate, bubrega i mokraćovoda
 • raka prostate
 • inkontinencije kod muškaraca i žena
 • bolesti bubrega
 • unutarnjeg krvarenja
 • kožnih problema
 • proljeva i iritabilnog kolona

Dr. Plant čaj vrbovica (Epilobii herba) 40g

5,35 KM
Sastav: Osušeni nadzemni dio vrbovice. Pripremanje i upotreba: 1 supenu kašiku čaja preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti 5-10min procijediti i piti. Djelovanje: Djeluje kod raznih oboljenja prostate,pomaže kod infekcija i tegoba urinarnog trakta.

Dr. Plant kapi sitnocvjetne vrbovice (Epilobium parviflorum) 30ml

7,60 KM
Tinktura vrbovice doprinosi normalnom funkcioniranju prostate. Vrbovica pomaže i pri usporenom ili odgođenom mokrenju, pri zastoju i učestalom mokrenju.  

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 supenu kašiku preliti sa 2dl ključale vode
 • nakon 10-15 minuta procijediti
 • piti 3x dnevno
 • kapi vrbovice uzimati 20-30 kapi 3x dnevno

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj i kapi vrbovice provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts