Savjeti

Kantarion – Hyperici herba

Kantarion - Hyperici herba
Kantarion - Hyperici herba
Kantarion – Hyperici herba

PORIJEKLO

Kantarion (Gospina trava) je ljekovita, ali i korovska biljka. Kantarion je autohtona biljka Europe, Istočne Azije i Sjeverne Afrike. Ova biljka može se naći i u Sjevernoj Americi te Australiji. Riječ je o višegodišnjoj biljci, koja raste na brežuljcima i osunčanim mjestima. Prija joj neobrađeno zemljište, kao i pašnjaci i rubovi šuma u oblastima sa umjerenom klimom.

OPIS

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama. Listovi su jajastog oblika, protkani mnoštvom providnih tačkica. To su žlijezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvjetovi su smješteni na vrhu stabljike i žute su boje, imaju 5 latica s donje strane su crne tačke.

Biljka cvijeta od maja do septembra, a najljekovitija je u junu i julu, kada se i bere. Raste na nadmorskoj visini do 1600 metara, na travnatim brdima, na ivicama šuma, šumskim proplancima, na bregovima i livadama, pored puteva, u brazdama, na ivicama polja.

Ljekoviti dijelovi su upravo listovi i cvjetovi, koji se suše i koriste za pripremu moćnog čaja od kantariona. Miris joj je intenzivan, a okus gorak.

LJEKOVITA SVOJSTVA KANTARIONA

Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj ljekovitih svojstava jer sprječava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u tijelu.

Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lijek protiv nesanice.

POMAŽE PROTIV DEPRESIJE, NESANICE, UBLAŽAVA TEGOBE MENOPAUZE

Kantarion ili gospina trava poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često upotrebljava kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba. Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije.

Kliničkim je ispitivanjima potvrđen uticaj Gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dvije sedmice primjećuju promjene.

Osim što poboljšava raspoloženje gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u menopauzi.

KOŽNA OBOLJENJA

U narodnoj medicini koristi se za posjekotine, opekotine i hemoroide, jer je uočeno da biljka jako dobro djeluje, odnosno ubrzava zarastanja rana. Kod promjena na koži, problematično mjesto se oblaže čistom gazom ili platnom natopljenim uljem kantariona.

Ono je djelotvorno i za jačanje kose, kao i za oporavljanje dlake oštećene čestim bojanjem. Efekt je najbolji ako se u nekoliko navrata, pola sata do sat prije pranja, kosa namaže uljem.

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • tanini, flavonidi,
 • gvožđe, karoten, vitamin C,
 • etarsko ulje,
 • antidepresivne i antiseptične supstance hipericin, pseudohipericin i hiperforin.
 • želudačne tegobe, čir, gorušicu,
 • organe za varenje,
 • ublažavanje simptoma depresije i stresa
 • poremećaj sna,
 • bolne menstruacije,
 • regulaciju hormonskog statusa žena,
 • infekcije grla i usne duplje,
 • čišćenje rana, kožnih infekcija,
 • disajne puteve, liječenje kašlja i bronhitisa,
 • liječenje kožnih oboljenja.

Kantarion čaj kao lijek djeluje i antibakterijski i antivirusno.

Gospina trava je jedna od najzastupljenijih  biljaka ne samo u narodnoj medicini. Nalazimo je u brojnim lijekovima i kozmetičkim preparatima. Koristi se za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl ključale vode
 • Nakon 15 minuta procijediti
 • Piti 3x dnevno
 • Kantarionovo ulje mazati 2x dnevno na željeno područje

Dr. Plant čaj kantarion (Hyperici herba) 40g

4,45 KM
Čaj od kantariona najpopularniji je zbog svog dejstva protiv depresije. Odličan lijek za stres i anksioznost poboljšava raspoloženje. 1-2 čajne kašike preliti sa 2dl vode i poklopiti, nakon 15min procijediti, piti 3x.

Dr. Plant kapi kantariona (Hyperci herba) 30ml

6,70 KM
Kapi kantariona preporučuju se kod depresivnih stanja, razdražljivosti, uznemirenosti, stresa i nesanice.

Dr. Plant ulje kantariona (Hyperici flos) 50ml

7,05 KM
Sastav: 50ml uljanog ekstrakta svježih cvjetova kantariona u maslinovom ulju. Način upotrebe: Tri puta dnevno nanijeti na željeno područje.

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Kantarion čaj i kantarionovo ulje možete nabaviti na našem web shopu provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts