Savjeti

UVA – Uvae ursi folium

UVA - Uvae ursi folium
UVA - Uvae ursi folium
UVA – Uvae ursi folium

PORIJEKLO

Uva je mali nizak žbun s drvenastim razgranatim stabljikama koje puze po zemlji. Rasprostranjena je u planinskim područjima Europe, Azije i Amerike. Uva se uglavnom može naći na suhim mjestima, na ivicama i proplancima crnogoričnih šuma. Nije rijetka ni na planinskim livadama Balkanskog poluotoka, posebno u zapadnim krajevima. U Europi se može naći od Islanda i Norveške sve do južnih krajeva Španije i centralne Italije. Njeni kožasti zimzeleni listovi imaju oblik lopatice, a preko ljeta je krase bokori ljupkih cvjetova koji izgledaju kao da su od voska – bijeli su i blago prošarani crvenom bojom. U jesen izrastu sjajne svijetlocrvene bobice.

OPIS

Uva je zimzelena ljekovita biljka iz porodice Ericaceae koja može narasti do 10 cm visine. Može da raste u hladnijim krajevima i nije osjetljiva na mraz. Uva je višegodišnji zimzeleni žbun obrastao sjajnim i kožastim jajastim listićima. Listići mogu ostati na biljci dvije do tri godine, prije nego izgube zelenu boju i otpadnu. Cvijet zvonastog oblika može biti potpuno bijel ili svijetlocrven. Biljka cvjeta od maja do juna. Plodovi su okrugle crvene bobice i mogu ostati na žbunu sve do početka zime.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Za lijek se beru listovi od maja do jula. Budući da se radi o zimzelenoj biljci, lišće se može sakupljati u bilo koje doba godine. Po pravilu bira se samo najmlađe. Kada se osuši na zraku, lišće se koristi za spravljanje infuza ili suhog ekstrakta od koga se prave razne vrste praškova, tinktura i kapsula. List se bere u proljeće kad biljka cvjeta jer je tada najviše ljekovita (tada ima najviše arbutozida).

Kad se baci na gomilu, zvoni, što je znak da je dobro osušen. Listovi su neprijatnog, oporog i gorkog ukusa, ali bez mirisa. Mnogobrojni istraživački projekti jasno su ukazali na to da fenolni glikozidi, a posebno arbutin, iz uve mogu da djeluju kao jaki antibiotici. Dokazano je da uva može da bude djelotvorna u liječenju infekcija urinarnog trakta, kao što su cistitis i uretritis, čireva i apscesa zaraženih bakterijom Staphylococcus aureus, kao i kod trovanja hranom i dijareje.

Smatra se da je uva efikasnija u borbi protiv bakterija koje uzrokuju urinarne infekcije kada u urinu pacijenta ima više alkala nego kiselina. Zato se preporučuje da se tokom uzimanja ove biljke drži stroga dijeta s obiljem svježeg voća i povrća i malom količinom mesa i mliječnih proizvoda. U suprotnom treba uzimati redovne doze sode bikarbone.

PRIRODNO SREDSTVO PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Još u drugom stoljeću listovi medvjetke prepoznati su kao vrlo djelotvorno prirodno sredstvo. Već su tada upotrebljavani za liječenje brojnih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za urinarni trakt.

Danas je ova biljka i službeno odobrena kao prirodni lijek za suzbijanje urinarnih infekcija. Uva ima širok spektar djelovanja. List se upotrebljava u obliku čaja za liječenje tegoba mokraćnih puteva. Bakteriostatski učinak arbutin i metilarbutin postižu tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuju i dezinfikuju mokraću. Upotrebljava se i za pojačavanje terapije protiv kamenaca u mokraćnom mjehuru i bubrezima. Urološke kapi u čijem je sastavu i uva služe za očuvanje zdravlja mokraćnih puteva, kod blagih tegoba pri mokrenju i infekcije mokraćnih kanala.

KOD HIPERPIGMENTACIJE

Povoljno djeluje i na dijelove kože s prekomjernom proizvodnjom pigmenta, te ju je moguće naći među važnim sastojcima prirodnih krema za ublažavanje ili uklanjanje hiperpigmentacije koja se u obliku fleka i pjega često javlja u trudnica najčešće na licu, osoba pretjerano izloženim suncu te kao reakcija na neke ozljede ili infekcije.

LJEKOVITO DJELOVANJE

 • infekcija bubrega
 • infekcija mokraćnog mjehura
 • infekcija mokraćne cijevi
 • upala urinarnog trakta
 • učestalog i bolnog mokrenja
 • djeluje kao antiseptik sprečava razmnožavanje mikroorganizama
 • djeluje antiupalno
 • pospješuje izlučivanje urina djeluje kao diuretik

Dr. Plant čaj uva (Uvae ursi folium) 40g

4,30 KM
Sastav: Osušeni listovi uve. Pripremanje i upotreba: 1 čajnu kašiku lista uve preliti sa 2dl ključale vode, držati poklopljeno 10min procijediti i piti. Djelovanje: Pomaže u terapiji bubrežnih katara, djeluje antiseptično, kod upala mokraćnih kanala.  

Dr. Plant kapi uve (Uvae ursi folium) 30ml

6,70 KM
Kapi uve su prirodna pomoć u liječenju i prevenciji tegoba mokraćnih organa.

VAŽNA UPOZORENJA

Budući da uva obiluje taninima koji u velikim dozama mogu da izazovu oštećenje jetre, svako liječenje ovom biljkom ne smije da traje duže od jedne nedjelje. Pored toga, tokom godine ne treba imati više od pet takvih liječenja. Biljka se ne preporučuje za liječenje ljudi koji pate od bolesti bubrega. Trudnice i dojilje treba da se posavjetujete sa liječnikom. Djecu koja imaju manje od 12 godina ne treba liječiti ovom biljkom, bez savjeta liječnika.

PRIPREMA I KORIŠTENJE

 • 1 čajne kašike preliti sa 2 dl ključale vode
 • nakon 10 minuta procijediti
 • piti 3x dnevno
 • urološke kapi koristiti 3x dnevno 20-30 kapi

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Čaj od uve i urološke kapi provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts