Savjeti

Pekmez od jabuke

Pekmez od jabuke

PORIJEKLO UPOTREBE JABUKOVOG PEKMEZA I NJEGOV SASTAV

Ljekovita dejstva jabuke poznata su vjekovima. Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.

OPIS

Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. I Kelti su jabuku smatrali posebnim voćem. Prema predaji, onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star. Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće. U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30-ak različitih vrsta jabuke. U 16.stoljeću taj se broj povećao na 200 vrsta, dok je danas poznato oko 8000 uzgojenih vrsta jabuke. Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potiče iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu.

Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu. Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana. Jabuka sadrži vrlo malo proteina i gotovo uopće nema masti. U 100 grama jabuke ima 10 grama šećera, obilje kalija, limunske kiseline i jabučne kiseline te samo 40 kalorija. Osim toga, prisutan je vitamin B1, koji poboljšava tek, ublažava umor i nervozu, kao i vitamin B2 koji olakšava probavu, štiti sluznicu usta i crijeva te jača kosu i nokte. Sadrži i fosfor, kalcij, magnezij, natrij, željezo, ali i vitamine A i C, folnu kiselinu, obilje polifenola i određenu količinu flavonoida.
Ovo voće jako dobro podnose dijabetičari jer ima malo šećera, a sadrži i oko 2% vlakana, među kojima i pektin, poznat po brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Jabuka pomaže u držanju glikemije pod kontrolom regulirajući tako apsorpciju šećera.

PEKMEZ OD JABUKE

Svi pekmezi se prave na sličan način. Kada govorimo o pekmezu radi se o tečnoj do srednje gustoj supstanci napravljenoj postupkom cijeđenja a potom i ukuhavanja soka od jabuke, bez dodatka šećera ili drugih zaslađivača. Dakle, prirodan i čist pekmez je najčešće tamno bordo do crne boje. Može biti slatki ili kiseli, zavisno koje jabuke su cijeđene ali moraju biti zrele. Smatra se da je bolji i jači što duže stoji, sazrijeva. Ne zahtijeva posebno skladištenje, ostavlja se na tamno mjesto i dalje od izvora toplote.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Pekmez je izuzetno zdrava namirnica. Sadrži visoku koncentraciju željeza i C vitamina, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u liječenju anemije. Postoji više kombinacija koje pospješuju rad pojedinih organa i čišćenje cijelog organizma.

Pekmez od jabuke prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.

SLATKI PEKMEZ OD JABUKE

Slatki pekmez od jabuke posebno se preporučuje kod neadekvatne ishrane gdje je možete koristiti za jačanje organizma umjesto različitih hemijskih multivitaminskih dodataka.

Dr. Plant prirodni slatki pekmez od jabuke 100% bez šećera 250gr

8,75 KM
Pomaže kod pada imuniteta, loše krvne slike, brži oporavak od bolesti, U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena.

SLATKI PEKMEZ OD JABUKE (ĐUMBIR I CIMET)

Slatki pekmez sa đumbirom i cimetom je smjesa osmišljena za jačanje i čišćenje organizma i krvi te tretiranje brojnih medicinskih stanja na prirodan način. Mješavinu pekmeza sa đumbirom i cimetom možete koristiti za probleme s jetrom, njeno čišćenje i regeneraciju, za jačanje imunog sistema, za poboljšanje krvne slike i probleme s anemijom, odnosno manjkom željeza, za poboljšanje i oporavak probavnog sistema, za regulaciju povišenih triglicerida i holesterola. Ako se generalno osjećate loše, slabo i iscrpljeno, ako ste stalno umorni ova prirodna mješavina je idealna za vas. U cimetu se pored ostalog nalazi i spoj kumarin koji djeluje na zdravlje tako da trenutno regulira razinu šećera u krvi, smanjuje apetiti i ubrzava metabolizam.

Dr. Plant prirodni kiseli pekmez od jabuke 100% bez šećera 250g

8,95 KM
Pomaže kod kašlja, bronhitisa, astme, anemije i pogodan za dijabetičare, jača imunitet, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, štiti srce i krvne žile.

KISELI PEKMEZ OD JABUKE

Za kiseli pekmez se koristi divlja jabuka, ili kako naš narod kaže „divljaka“. Ovaj pekmez je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sistem, te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način.

LJEKOVITO DJELOVANJE

  • jača imunitet
  • potpomaže mršavljenju
  • stimulira rad bubrega, jetre i žuči
  • štiti od bolesti usne šupljine
  • stimulira probavu
  • štiti srce i krvne žile
  • pomaže kod stresa, umora i nesanice
  • štiti od bakterija i virusa
  • sprječava nekoliko vrsta raka

Gdje nabaviti ovaj proizvod?

Slatki pekmez i kiseli pekmez provjerene kvalitete možete nabaviti na našem webshopu.

ili u našoj Biljoteci i trgovini zdrave hrane Pharmacy & Bio.

Ukoliko želite podijeliti ovaj članak i sa svojim prijateljima možete to učiniti odmah!

Related Posts